Directorul DSVSA: Dacă cineva vine cu un but de porc dintr-un focar de pestă porcină africană, într-o lună de zile tot Botoșaniul va fi plin

minodora vasiliu simulare pesta porcinaReprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Botoșani atrag atenția botoșănenilor să nu cumpere carne de porc sau porci din zonele țării unde a fost diagnosticată pesta porcină africană.

like facebook, stiri, botosaniMinodora Vasiliu, directorul DSVSA, a declarat că dacă va fi introdusă carne infestată în județ, ”într-o lună de zile tot Botoșani va fi plin de pestă porcină africană”. Boala a fost diagnosticată în 13 județe, iar la nivel local continuă controalele în trafic, la unitățile de abatorizare, de procesare carne porc, oboare, târguri, puncte de trecere a frontierei.

Asigurăm populația că toate produsele ce conțin carne de porc comercializată sunt înregistrate sanitar veterinar și nu prezintă niciun risc pentru sănătatea publică. Avertizăm pe această cale pe toți consumatorii de carne sau produse ce conțin carne de porc să nu cumpere porci sau carne din zone ale României unde sunt focare de pestă porcină sau din țări cum ar fi Republica Moldova sau Ucraina. Cred că s-a creat o diversiune și oamenii au perceput ca o panică această boală. Patru județe din țară au fost afectate datorită unei mentalități greșite a populației ori au ascuns, ori au fost încântați de un preț foarte mic din zonele cu pestă porcină africană și au adus porcii în județele respective, iar atunci evoluția s-a întâmplat. Dacă cineva merge mâine la Tulcea și vine cu un but de porc dintr-un focar de pestă porcină africană, într-o lună de zile tot Botoșaniul va fi plin”, a precizat directorul DSVSA.

În județul Botoșani sunt peste 53.000 porcine, din care peste 39. 000 în gospodării și restul în patru ferme autorizate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *