Ce este fişa medicală pentru angajare şi cum o putem obţine rapid?

fisa medicala angajare, stiri, standard med, botosaniAtunci cand ne angajam pentru prima data, indiferent de domeniul de activitate, sau daca schimbam locul de munca actual, va trebui sa adaugam la dosar si o fisa medicala pentru angajare.

Acest document nu este doar una din cerintele angajatorului, ci tine de legea actuala, ce stipuleaza ca orice persoana care doreste sa se angajeze pentru prima data sau isi schimba locul de munca are nevoie de o fisa medicala pentru angajare. Aceasta atesta faptul ca persoana vizata este apta din punct de vedere medical si psihologic pentru ocuparea postului in cauza.

Ce este fisa medicala pentru angajare?

Definitia oficiala prezinta fisa medicala pentru angajare ca fiind un document eliberat de un cadru medical de specialitate, care determina in urma examinarii daca persoana solicitanta este apta, apta conditionat sau nu este apta pentru prestarea unei activitati in domeniul sau la locul de munca pentru care a optat. Costurile acestei examinari sunt suportate integral de catre angajator.

Ce spune legea despre obtinerea fisei medicale pentru angajare?

Necesitatea acestui document nu este dictata de angajator, insa lipsa fisei medicale de la dosar atrage sanctiuni usturatoare, sub forma unei amenzi de la 4000 la 8000 de Lei, conform art. 13 lit. j) din Legea nr. 319/2006 – Legea securitatii si sanatatii in munca, aliniatul 1: Angajatorii au posibilitatea de a incadra in munca doar persoane care, in urma examenului medical de specialitate, corespund conditiilor.

Ce alte detalii presupune legislatia in curs cu privire la fisa medicala pentru angajare?

– numai un doctor specialist in medicina muncii are dreptul de a efectua examenul medical la angajarea in munca;

– examenul medical la angajarea in munca se efectueaza la solicitarea angajatorului, care trebuie sa completeze fisa de solicitare a examenului medical la angajare, dar si fisa de identificare a factorilor de risc profesional;

– persoana angajatoare are obligatia de a suporta costurile examenului medical la angajarea in munca;

– examenul medical la angajarea in munca stabileste, dupa caz, aptitudinea, aptitudinea conditionata, respectiv inaptitudinea permanenta ori temporara a unei persoane de a lucra in functia/profesia si locul de munca indicate de angajator.

Cum decurg investigatiile medicale?

Investigatiile medicale se vor face in functie de activitatea desfasurata de companie, dar si de factorii de risc asociati acestei activitati. Acestea pot fi diferite pentru fiecare post in parte. Astfel, examenele pot consta in spirometrie, hemograma, audiograma, examen oftalmologic, examen clinic general etc.

Care sunt actele necesare pentru a obtine fisa medicala pentru angajare?

Nimeni nu doreste sa astepte pe holuri sau la ghisee, doar pentru a realiza ca nu detine toate actele necesare obtinerii acestei fise. Iata care sunt documentele pe care trebuie sa le ai asupra ta inainte de a te prezenta la examinare:

– Fisa de solicitare pentru examenul medical de angajare, care este un tipizat standard ce trebuie completat si semnat de catre persoana angajatoare;

– Fisa de identificare a factorilor de risc profesional, completata de catre lucratorul desemnat/ SIPP si semnata atat de acesta cat si de catre angajator;

– Cartea de identitate sau buletinul sunt absolut necesare cand ne prezentam la clinica pentru examinare si obtinerea fisei;

– In functie de caz, o adeverinta de la medicul de familie, care sa ateste starea generala de sanatate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *