Non-combat de miliarde la licitatie pentru mere

Nimeni nu a concurat pe nimeni, toti au cistigat cu aceeasi oferta, iar pretul este exact cel maxim alocat. Toate acestea s-au intimplat la licitatia organizata de Consiliul Judetean pentru desemnarea societatilor care sa aprovizioneze elevii cu mere, scrie, in editia sa de vineri, Evenimentul de Botosani.
 
Toate firmele au cistigat cu acelasi pret
Trei agenti economici au luat parte la licitatia electronica. Aceasta s-a inchis joi la ora 14:00 si a scos la iveala un non-combat. In primul rind firmele participante s-au inscris fiecare pe alte zone, in asa fel incit pe nici una dintre acestea sa nu existe concurenta. Astfel, „Five Continents Group” a licitat pe Botosani si Flaminzi, Spicul 2 pe Dorohoi si Darabani, iar Cosmi pe Saveni, Trusesti si Sulita. Firmele in cauza s-au inscris pe zonele care le sint mai aproape de locul in care isi desfasoara activitatea tinind cont ca prima dintre ele isi are sediul in Rachiti, iar celelalte in Dorohoi si respectiv Saveni. Neavind concurenta firmele si-au permis sa vina cu o oferta in care era inclus pretul maxim pe care CJ il are alocat pentru acest program, adica 0,24 lei/mar, fara TVA. In conditiile date oferta a fost una cistigatoare pentru toate societatile participante.
 
Afacere de 100 de milioane pe zi
44.174 de elevi din tot judetul ar urma sa primeasca zilnic mere de la una dintre cele trei firme. Inmultind cu suma alocata pentru un fruct rezulta ca numai intr-o singura zi de scoala afacerea este de 10.602 lei fara TVA, adica peste o suta de milioane de lei vechi. De altfel, patronii de la SC Five Continents SRL (nu „Five Continents Group”, dar este controlata de aceeasi persoana) si Spicul 2 nu se afla la prima experienta de acest gen. in primavara cele doua societati au cistigat de asemenea o licitatie organizata de CJ pentru aprovizionarea cu mere a unitatilor de invatamint. Prima firma a licitat pe doua zone (Botosani si Flaminzi, iar cealalta pe restul de cinci). Contractele s-au incheiat pe 5 mai, deci cu o luna si ceva inainte de finalul anului de invatamint, iar cele doua firme au incasat 150.330 lei, respectiv 180.981 lei, fara TVA.
 
Firmele de lactate care dau mere
Interesant este ca nici unul din cei trei agenti economici nu detin mari livezi de pomi fructiferi. De altfel, ele activeaza cu precadere in domeniul lactatelor. In acest fel a fost posibil ca dupa licitatia din primavara, una dintre firme sa aduca mere de la o societate din Mures, iar cealalta sa importe tocmai din Polonia, dar nu direct, ci printr-un agent economic din Ilfov.
Ceea ce s-a intimplat la mere este foarte posibil sa aiba loc si la licitatia pentru lapte si corn. Si la aceasta s-au inscris aceleasi firme care concureaza fix pe acelasi zone, adica nici una dintre zone nu are doi concurenti