Dupa ce in 2009 au pierdut subventii de peste sase milioane de euro, primarii din unele comune au facut asociatii care sa ia bani de la Uniunea Europeana pentru pasuni. In multe dintre acestea se regasesc rude ale edililor, iar in altele contractele de concesiune au fost acordate fara licitatii.
Conform noilor modificari legislative, consiliile locale nu mai sunt eligibile la depunerea dosarelor de subventie pentru ca nu detin animale si nu pot asigura lucrarile de intretinere. Pe acest considerent anul trecut toate primariile din judet au pierdut subventia de la Uniunea Europeana pentru cele 75.146 hectare de pasune. In acest an consiliile locale au concesionat pasunile unor asociatii. In unele asociatii fermierii au fost nevoiti sa achite 10 lei pentru a fi inregistrati in acte. Primarii spun ca au procedat transparent si chiar in unele cazuri s-au chinuit sa gaseasca oamenii pentru a forma o asociatie, nefiind de acord cu persoane din afara localitatii. "Fiecare membru fondator a cheltuit 600 de lei cu infiintarea, plus drumul pierdut si cu greu am gasit persoanele necesare", a declarat Simion Hodan, primarul comunei Dobarceni. In comuna s-au format doua asociatii cu cate cinci membri fondatori care sunt insa remunerati si care au concesionat 731 de hectare de pasune.
Una dintre acestea, Agrodob, este condusa ce Ioan Hodan. Surse neoficiale sustin ca este un verisor al primarului din localitate.
Contract contestat la Manoleasa
La Manoleasa, cele 705 hectare de pasune au fost concesionate de o asociatie. Contractul incheiat intre primarie si Asociatia Crescatorilor de Animale din Comuna Manoleasa a fost contestata de unii consilieri locali, pe motiv ca ar fi condusa de fiul primarului si consilierul personal, iar normele in vigoare interzic acest lucru. Legea privind prevenirea si sanctionarea coruptiei sanctioneaza aceste practici interzicand primarilor sa incheie acte juridice care produc foloase materiale pentru sine sau soti ori rudele de gradul I. "Actele administrative emise sau actele juridice emise cu incalcarea obligatiilor sunt lovite de nulitate absoluta", se arata in textul legii. "Nu ni s-a comunicat cine sunt fondatorii asociatiei si a fost atribuita fara licitatie, desi mai erau in vigoare contracte de arendare cu alte persoane din comuna. Consilierii PDL vor ataca hotararea de consiliu local in contencios administrativ", a declarat Alexandru Boroleanu, consilier local. Inclusiv Prefectura a efectuat un control si a decis revocarea hotararii consiliului local pe motiv de nelegalitate si printr-o adresa a mentionat ca, daca acest lucru nu va fi facut, va inainta actiune in instanta.
Primarul spune ca fiul sau nu are legatura cu asociatia, iar acuzatiile sunt minciuni, membri fondatori fiind fermieri din sat, insa nu a divulgat numele acestora. "Eu sunt membru in asociatie pentru ca am animale dar nu cred ca este interzis. Cine zice ca fiul meu conduce asociatia este un mincinos. Au venit cei de la prefectura si le-am explicat ca am respectat prevederile legale", a declarat primarul Mircea Mihai.
In contract s-a prevazut ca asociatia sa plateasca primariei 200 lei pentru fiecare hectar concesionat iar de acesti bani Primaria sa se ocupe de lucrarile de intretinere. Diferenta de bani ar urma sa reprezinte serviciile facute de firma privind inscrierea membrilor asociatiei si informarea cetatenilor.
Pasune data fara licitatie
La Baluseni, Primaria nu a mai organizat licitatie si a atribuit direct contractul de arendare a 637 de hectare Cooperativei Agricole Terra. Intrebat de reporterii cotidianului "Monitorul de Botosani" despre contract, primarul Neculai Stratulat a spus initial ca nu are la cunostinta de asa ceva. Ulterior a dezvaluit ca de fapt nu a organizat licitatia pentru atribuirea contractului de arenda pentru ca in cadrul consiliului local nu s-a aprobat proiectul ce privea organizarea licitatiei, desi a fost pus pe ordinea de zi de doua ori."Nu am vrut sa pierdem subventia si am incheiat contract cu aceasta asociatie. Contractul prevede acordarea unei redevente de 40% Primariei", a declarat primarul comunei.
Subventii platite dupa controale
Subventiile incasate de asociatii ar urma sa fie folosite la intretinerea pajistilor. In cadrul acestor lucrari sunt cuprinse amenajarea de adapatori pentru animale, curatirea pajistilor si fertilizare.
Agentia de Plati si Interventii in Agricultura urmeaza sa verifice daca aceste lucrari sunt executate si daca sunt respectate conditiile de acordare a banilor, urmand ca prima transa din cei 81 de euro la hectar sa fie alocata in cursul anului viitor.
Pana acum 33 de asociatii au incheiat contracte de concesiune cu 28 dintre cele 77 de primarii din judet si au depus dosare la APIA pentru primirea subventiei pentru o suprafata de peste 10.000 de hectare de pasune. In multe dintre contractele parafate intre primarii si asociatii sunt coincidente de nume, motiv pentru care Prefectura va dispune controale pentru a afla daca nu este vorba de rude ale edililor la care sa ajunga banii europeni. Primarii in cauza nu au putut fi contactati pentru a explica aceste situatii.