FOTO O nouă ediție a Concursului de toacă „Trâmbița Îngerilor”

concurs batut toacaCredința și măiestria devin o chemare către mântuire, iar acest lucru a fost dovedit pe deplin duminică, în chiar prima zi a evenimentelor care marchează în An Centenar “Săptămâna Culturii la Vorona”, de către toți cei 16 participanți la concursul “Trâmbița Îngerilor” desfășurat în satul Icușeni. Aici, cu mic cu mare, ucenicii de pălimar din toate parohiile au îmbrăcat costumul național, s-au primenit, s-au rugat și au venit să-și arate măiestria la întrecerea de bătut toaca, în vibrațiile misterioase și încărcate de spiritualitate ale „clopotului de lemn”. 

like facebook, stiri, botosaniAdrian Secrieru, preotul paroh al bisericii din satul Icușeni, un lăcaș de cult de peste 300 de ani, perfect conservat și care se identifică cu lumea satului de odinioară, spune că de fapt adevărata semnificație a acestui obicei tradițional este o chemare la slujbă, cu adânci semnificații: Toaca este o chemare a credinciosului la slujbă. Aşa cum spun Sfinţii Părinţi, toaca simbolizează sunetul care s-a auzit atunci când Hristos Domnul a fost răstignit pe cruce. Este sunetul care ne aduce aminte că Hristos s-a răstignit şi ne cheamă la slujbă. La concursul de toacă se ține cont de greutatea faptului de a toca, de ritmul care trebuie păstrat de la un capăt la altul, de „flori”- acele bătăi mai rare, mai dese, cu cât sunt mai multe și mai complicate, trebuie să aibă o continuitate și un echilibru al formei”, a spus preotul paroh.

Prin acest concurs lansăm și noi o rechemare la una din tradițiile cele mai adânci, cele mai înrădăcinate și cele mai prezente din comunitățile noastre românești. Să ne bucurăm că am reușit, prin preoții noștri parohi, să atragem copiii spre lucruri esențiale, fundamentale. Nu ne putem salva din împrejurările grele în care suntem decât prin credința în Dumnezeu și în valorile neamului nostru“ a completat prof. Aurel Ștefan, primarul comunei Vorona. 

După ce toți concurenții și-au arătat măiestria, juriul a deliberat, iar câștigătorii s-au ales cu premii în bani și bunătăți. Nici ceilalți nu au plecat cu mânca goală, fiind omeniți cu suc, cozonac, dar și cu diplome. Evenimentul, aflat la a noua ediție, a fost organizat de Primărie cu sprijinul parohiilor din zonă.

aurel stefan vorona

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *