Antrax în județul Botoșani! Un porc a fost diagnosticat de medicii veterinari

porc cu trichinelozaUn caz de antrax la porc s-a înregistrat într-o gospodărie din județul Botoșani. Este vorba despre un animal al unor proprietari din Săveni.

Cazul a ieșit la iveală după ce, în data de 25 iulie, proprietarul porcului a dus o probă din gușa animalului sacrificat pentru analize la DSVSA Botoșani deoarece nu știa motivul pentru care s-a îmbolnăvit. Medicii veterinari au făcut analizele necesare și au descoperit că animalul avea o cultură de Bacillus anthracis (antrax).

like facebook, stiri, botosaniPână acum, nicio persoană care a intrat în contact cu porcul nu a prezentat simptome că ar fi fost îmbolnăviți.

Antraxul este o boala infectioasa acuta cauzata de sporii produsi de bacteria numita Bacillus anthracis. Cel mai frecvent, antraxul apare la vertebrate salbatice si domestice (bovine, ovine, caprine si alte ierbivore), dar poate sa apara, de asemenea, la oameni, atunci cand acestia vin in contact cu animalele infectate sau tesuturi de la animale infectate.

Cat de des intalnit este antraxul si cum ne putem imbolnavi?

Antraxul este cel mai frecvent in regiunile agricole, acolo unde sunt animale. Atunci cand antraxul afecteaza oamenii, aceasta este, de obicei din cauza unei expuneri profesionale la animale infectate sau la produsele lor. Lucratorii care sunt expusi la animale moarte si produse de origine animala provenite din alte tari in care antraxul este frecvent se pot infecta cu B. anthracis (antrax industrial).

Cum se transmite antraxul?

Exista trei forme de manifestare a antraxului: cutanat (de piele), respirator (prin inhalare) si gastrointestinal. Sporii de B. anthracis pot trai in sol mai multi ani si oamenii se pot infecta prin manipularea produselor provenite de la animale infectate (antrax cutanat) sau prin inhalarea sporilor de antrax de la produse de origine animala contaminate (antrax respirator). Antraxul poate fi transmis si prin consumul de carne insuficient preparata termic provenita de la animale infectate (antrax gastrointestinal).

Care sunt simptomele?

Simptomele bolii variaza in functie de modul in care boala a fost contractata si apar de obicei in decurs de 7 zile.

Antrax cutanat: Cele mai multe cazuri de infectie (aproximativ 95%), apar atunci cand sporii bacteriei intra printr-o leziune a pielii, in timpul manipularii produselor contaminate: lana,piele sau produse de par (in special par de capra) provenite de la animale infectate. Infectia pielii incepe cu o leziune reliefata care seamana cu o muscatura de insecta, in1-2 zile apar vezicule si apoi un ulcer nedureros, de obicei 1-3 cm in diametru, cu o zona necrotica caracteristica, de culoare neagra, in centru.Poate aparea edemul sau umflarea tesuturilor din jur si a ganglionilor limfatici din zona adiacenta. Aproximativ 20% din cazurile netratate de antrax cutanat duc la deces.Decesele sunt rare daca se aplica un tratament antimicrobian adecvat.

Antrax respirator (de inhalatie): Simptomele initiale pot semana cu o raceala obisnuita. Dupa mai multe zile, simptomele pot duce la probleme respiratorii grave si soc. Antraxul respirator este de obicei fatal si chiar in cazul unei terapii agresive cu antibiotice si de sustinere ,45% din cazuri pot fi fatale.

Antrax gastrointestinal: aceasta forma de boala poate aparea in urma consumului de carne contaminata si se caracterizeaza printr-o inflamatie acuta a tractului intestinal. Primele semne includ greata, pierderea poftei de mancare, varsaturi, febra ,urmate de dureri abdominale, varsaturi sanguinolente si diaree severa. Simptomele pot include, de asemenea, leziuni si dureri in gat, dificultate la inghitire, umflarea marcata a gatului si a ganglionilor limfatici regionali. 25% la 60% din cazuri se soldeaza cu deces.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *