Proteste la Penitenciarul Botoșani: Începând cu 1 august, angajaţii refuză efectuarea de ore suplimentare

protest-penitenciar-botosani1Sindicatul Novo Legis din cadrul Penitenciarului Botosani, la initiativa Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor, au declansat actiuni de protest pe termen nedeterminat.

Într-o prima etapă, începând cu 1 august 2018, angajaţii din penitenciare refuză efectuarea de ore suplimentare şi alte atribuţii decât cele specifice funcţiilor ocupate, asigurandu-se doar activitatile ce tin strict de siguranta penitenciarului chiar daca acest lucru ar insemna ca drepturile detinutilor sa nu fie acordate in totalitate. Actiunile de protest se extind cu pichetarea penitenciarului iar in luna octombrie ne alaturam celorlalte sindicate din penitenciare afiliate FSANP, cu mitinguri in uniforma la Ministerul Justitiei, la Administratia Nationala a Penitenciarelor cu mars de protest intre cele doua institutii. Tot in luna octombrie ca ultima forma de protest, angajatii din penitenciar vor refuza sa intre in serviciu in cazul in care nu este asigurat personalul necesar pentru desfasurarea misiunilor in conditii de siguranta. Pe langa lista de revendicari, cerem in continuare like facebook, stiri, botosanidemisia Ministrului Justitiei Tudorel Toader.” – Ionel Dimitrovici, presedinte Sindicatul Novo Legis

Potrivit sindicaliștilor, pe lista de revendicari sunt incluse: conditii de lucru mai bune – ministrul Justitiei a promis acum 1 an standarde privind conditiile de lucru in penitenciare si un plan multianual de  investitii, dar nu s-a tinut de cuvant. In schimb, bugetul pentru investitii a fost redus la jumatate; plata orelor suplimentare restante – in continuare sunt peste 1 milion de ore suplimentare restante neplatite. Ministrul Justitiei s-a angajat acum 6 luni la Penitenciarul Vaslui ca acestea vor fi platite si nu s-a tinut de cuvant; stoparea imputernicirilor ilegale – cerem reluarea concursurilor pentru ocuparea functiilor de management superior si incetarea practicii de vasalizare prin imputerniciri, unele deja ilegale prin depasirea limitei de 1 an permisa de lege. Chiar directorul general Marian Dobrica se afla de mai bine de 2 luni in aceasta situatie; eliminarea discriminarilor salariale – cerem aplicarea legii cadru a salarizarii si pentru personalul din sectorul de aparare ordine publica si siguranta nationala incepand cu octombrie 2018; aprobarea Statutului politistului de penitenciare – cerem ministerului Justitiei sa includa si observatiile sindicatelor in proiectele transmise prin fortarea procedurii de avizare la Parlament; incetarea abuzului asupra pensionarilor – cerem eliminarea din legislatie a scamatoriei legislative prin care, incepand cu 15 septembrie 2017, au fost reduse cu peste 30%, prin ordonanta de urgenta, pensiile angajatilor din penitenciare, politistilor si militarilor; plata integrala a orelor suplimentare curente – cerem ministrului Justitiei sa aplice corect prevederea legala obtinuta in Parlament de catre sindicate referitor la plata orelor suplimentare, din ordinul acestuia (OMJ 2721/2018) fiind practic eliminate arbitrar de la plata peste 50% dintre orele suplimentare nerecuperate in termen de 60 de zile.

Pe 10 august, va fi declanșată grevă japoneză, iar în perioada 27 august – 27 septembrie 2018 vor avea loc pichetări.

2 thoughts on “Proteste la Penitenciarul Botoșani: Începând cu 1 august, angajaţii refuză efectuarea de ore suplimentare

  1. Dragilor, la ce drepturi aveti, daca nu va convine, va rog veniti in viata privata si lucrati pe minimul pe economie!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com