Zeci de botosaneni pacaliti de camatarii protejati de oamenii legii

Zeci de oameni care s-au imprumutat de pe piata neagra au ajuns sa piarda locuintele, cu toate ca au restituit banii. Ei au facut greseala sa returneze imprumuturile pe incredere, fara nicio dovada, iar cei care au luat banii nu mai recunosc acest lucru.
Tranzactia, care la inceput parea a fi  gura de oxigen pentru unii botosaneni care au luat bani de la camatari, s-a dovedit a fi cea mai proasta alegere. Asa-zisi facatori de bine, camatarii le-au dat senzatia ca totul este legal si le-au imprumutat bani cu contracte notariale. Intre timp, acestia au incasat ratele de la clienti fara sa le dea nicio chitanta, iar la final cand imprumutul a fost achitat, oamenii s-au trezit datori si cu casele scoase la vanzare. Si asta intrucat camatarul nu a vrut sa recunoasca sub nicio forma ca a primit banii.

"Am incercat sa reziliez contractul, iar el a asteptat sa treaca timpul, nu a vrut si acum ne ameninta cu moldovenii, va avea loc o executare a apartamentului pe care l-am pus garantie pentru 5000 de euro", a declarat unul dintre pagubiti.

Situatia este aproape fara iesire. Oamenii s-au plins la autoritati, insa acestea par sa fie de partea camatarilor. Pentru ei, doar contractele notariale sunt valabile, nu si banii restituiti fara acte.

“La Politie s-a primit o sesizare in acest caz, in care persoana a imprumutat niste bani de la o alta persoana punandu-si ca si garantie imobilul in care locuieste. Dosarul a fost inregistrat la noi, in acesta s-au facut cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de inselaciune si amenintare. Dosarul a fost solutionat si inaintat la Parchet cu solutie procedurala", a declarat comisarul Gabriel Miron, ofiter de presa la Inspectoratul Judetean de Politie.

"Cei teputi de camatari spun ca de fapt in spatele acestei faceri de bine se ascunde doar o singura intentie, aceea de a pune mana pe casele pagubitilor.

"Mi-a propus sa-i trec lui imobilul, terenul si casa, am refuzat si a inceput sa ma ameninte cu diferite persoane si nume de prin Ministerul Justitiei, cu recuperatori, cu tigani. Si acum sunt la un pas de licitatie, de a ramane fara casa pentru 7 mii de euro”, a spus un alt pagubit.

Desi camataria este o infractiune grava, cei care o practica sunt de neatins. O parte dintre avocati cred ca de fapt este o increngatura de interese a unor persoane publice dintr-un sistem foarte bine pus la punct, protejat de autoritatile statului.

"Ceea ce ma uimeste pe mine este ca institutiile abilitate nu se autosesizeaza. Este vorba despre foarte multe persoane implicate, care pur si simplu stau in umbra si banuiesc ca lucreaza cu aceste marionete”, sustine Nicoleta Redinciuc, avocat.

Potrivit unor informatii neoficiale, numai in municipiul Botosani camatarii au facut peste 100 de victime, iar jumatate dintre ei au ramas fara case. Pina acum, nimeni nu s-a sesizat cu privire la aceste aspecte, desi camataria a devenit un
fenomen