Tot mai multe cadre medicale din judeţul Botoşani pleacă să lucreze pe bani mai mulţi şi în condiţii mai decente în străinătate. Salariile mici şi condiţiile de lucru i-au determinat să opteze pentru posturi în străinătate. Dacă unii dintre ei au ales să plece temporar, alţii, mai tineri, spun că nu se vor mai întoarce în ţară. „Dacă acolo este totul bine nici nu mă gândesc să revin în ţară. Aici, mi-am luat casă prin credit şi am ajuns să nu pot să mai plătesc ratele. Ulterior îmi voi lua şi copilul”, a declarat un cadru medical care şi-a făcut documentaţia necesară pentru a pleca să lucreze în acelaşi domeniu în Franţa. Potrivit reprezentanţilor Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din Botoşani (OAMGMAM), de la începutul anului şi până acum alţi aproape 30 de asistenţi medicali şi-au abandonat joburile în favoarea altora mai atrăgătoare, peste graniţă.
„Este adevărat că a crescut numărul solicitărilor venite din partea cadrelor medicale pentru muncă în străinătate, mai ales după ce s-a anunţat măsura de reducere cu 25% a salariilor. În fapt, reducerea venitului este şi mai mare pentru că acestora le-au fost luate anumite sporuri, tichete de masă. Solicitările sunt pentru Belgia, Italia, Franţa, Spania, însă sunt şi medici, în special rezidenţi, care merg să muncească în Australia, Canada sau America pentru că sunt mai bine plătiţi. Ei motivează, în momentul în care vin să solicite eliberarea documentelor, că părăsesc sistemul medical românesc în primul rând pentru condiţiile de muncă , iar în al doilea rând pentru bani”, a spus Viorel Spatariu, preşedintele OAMGMAM Botoşani. Potrivit acestuia, un asistent medical poate câştiga în afară peste 1.400 euro, la care se adaugă plata orelor suplimentare, a gărzilor. În plus, acestuia i se oferă suplimentar şi posibilităţi de agrement, dar şi locuri de muncă pentru membrii familiei.
În România, un asistent medical primeşte în jur de 1000 lei, salariul fiind mai mare în cazul unuia cu vechime mare în domeniu. Migraţia cadrelor medii adânceşte pe zi ce trece criza de personal din sistemul sanitar botoşănean. Spre exemplu, ani la rând unităţile sanitare au scos în ultimii ani la concurs posturi care să fie ocupate de medicii rezidenţi însă fără prea mare succes. Pentru concursul din luna noiembrie, organizat de Ministerul Sănătăţii pentru medicii rezidenţi, unităţile spitaliceşti au vacantat mai multe posturi. Astfel, anul acesta sunt puse la dispoziţie zece locuri şi 20 de posturi pentru medicii rezidenţi de alte specialităţi decât medicina de familie. Spitalul Judeţean, Spitalul de Psihiatrie, Serviciul Judeţean de Ambulanţă, dar si alte spitale vor să angajeze rezidenţi. Sunt căutaţi medici cardiologi, psihiatri, medici de familie, de laborator, dar şi medici epidemiologi.
„Posturi au fost întotdeauna şi solicitări pe fiecare specialitate. De exemplu, la Dorohoi sunt 25 de rezidenţi, însă nu avem certitudinea că vor rămâne toţi. Ar trebui să le fie acordate unele stimulente pentru a rămâne în sistem. Salariile sunt mici, rezidenţii au în jur de 1000 lei în mână, iar în afară sunt care i-au şi peste 2000 euro. Dacă nu există o motivaţie este şi normal să părăsească sistemul”, a precizat Lidia Onofrei, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică.