Cod portocaliu și galben pe două râuri din județul Botoșani

todireni, inundatii, stiri, botosaniPersonalul TESA şi muncitori de la Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad şi de la Sistemelele de Gospodărire a Apelor Iaşi, Botoşani Vaslui şi Galaţi monitorizează în permanenţă râurile din spaţiul hidrografic Prut – Bârlad, unde se înregistrează depăşiri ale cotelor de apărare, având în vedere codurile hidrologice de inundaţii, care vizează creşteri de debite şi niveluri ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte.

like facebook, suceava, news, stiriÎn ultimele zile peste 130 de specialişti în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii au supravegheat şi intervenit, unde a fost cazul, pe cursurile de apă afectate de acumularea de precipitaţii majore.

Cele mai mari creşteri de niveluri şi debite cu depăşirea cotelor  de apărare pe mai multe cursuri de apă din spaţiul hidrografic Prut-Bârlad s-au înregistrat astfel: pe râul Prut la staţia hidrometrică Oroftiana (+134 CI) şi la staţia hidrometrică Rădăuţi Prut (+ 3 CI) în judeţul Botoşani, pe râul Jijia la staţia hidrometrică Răuseni (+ 35 CI) şi la s.h. Dângeni (+ 6 CI), pe râul Sitna la s.h. Todireni (+ 15 CP) în judeţul Botoşani şi pe c.a. Jijia la s.h. Andrieşeni (+ 7 CI), pe râul Miletin la s.h.  Cosula s-a atins cota de pericol şi aval de acumularea Câmpeni din judeţul Botoşani (+ 90 CI), iar în judeţul Iaşi pe râul Miletin la s.h. Sipote (+ 28 CI), pe cursul de apă Drâslea la staţia hidrometrică Drâslea s-a depăşit cota de pericol în judeţul Botoşani, iar pe râul Bahlui la s.h Hârlău în judeţul Iaşi (+ 56 CA).

În perioada menţionată s-au efectuat manevre de pregolire a acumulărilor, debitele evacuate fiind corelate cu situaţia hidrologică din aval, iar la lucrările cu rol de apărare împotriva inundaţiilor nu s-a produs nici un incident sau avarie.

Pe cursurile de apă aflate în administrarea Sistemelelor de Gospodărire a Apelor Botoşani, Iaşi, Vaslui şi Galaţi, specialiştii în gospodărirea apelor monitorizeată în continuare nivelurile şi debite râurilor şi a acumulărilor şi oferă asistenţă tehnică la acumulările piscicole, unde este cazul, pentru exploatarea coordonată în situaţii de ape mari.

În prezent pe toate cursurile de apă nivelurile şi debitele au tendinţa de scădere sau staţionare, iar personalul Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad montorizează permanent  cursurile de apă şi acumulărilor, până la tranzitarea viiturilor.

A.N. “Apele Române” prin INHGA a reactualizat avertizarea hidrologică şi a instituit cod portocaliu pe râul Prut în judeţul Botoşani până mâine, 3 iulie la ora 16.00 şi cod galben pe râurile Prut, Jijia şi Siret până mâine 3 iulie la ora 24.00, potriovit unui comunicat de presă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *