Bicicletele de munte: 7 sfaturi despre cum să le foloseşti cu îndemânare

biciclete sunn enduro kern.lt veloteca, stiri, botosaniCu totii stim deja ca pedalatul este una dintre cele mai sanatoase si practice activitati, iar odata cu venirea caldurii, plimbarile sunt printre cele mai eficace metode de a face miscare in aer liber. Desigur, cei care vor sa scape de agitatia orasului vor cauta noi locuri pentru desfasurarea activitatilor, iar o plimbare cu bicicletele pe munte pare sa fie o solutie perfecta!

In acest articol ne vom referi la cum sa iti „strunesti” cu pricepere bicicleta de munte. Desigur, nu recomandam folosirea unui alt tip de biciclete in acest context, datorita limitarilor acestora. Iata cateva sfaturi despre cum sa folosesti cu indemanare biciclete de munte, ca sa te bucuri de o aventura de exceptie!

Invata de la cei cu mai multa experienta ca tine

In primul rand ar trebui sa iei aminte ca acest sport nu este foarte usor de practicat. Daca esti lipsit de experienta si nu ai mai facut coborari cu biciclete de munte, este recomandat sa mergi prima oara cu un grup sau cu o persoana experimentata. In acest fel vei fi mai motivat si vei invata lucruri noi, de la persoane care practica aceasta activitate de mai mult timp. Incepe prin a fi atent la felul in care abordeaza terenul accidentat si la pozitia corpului in tot acest timp, atat la urcare, cat si la coborare.

Ajusteaza cu atentie bicicleta, inainte de a incepe un traseu

Foarte multe biciclete de munte au suspensii ajustabile la roata din fata, cu exceptia modelelor care au suspensie integrala. De aceea este important ca, inainte de o coborare, sa ajustezi cu atentie nivelul de rigiditate al suspensiei. Este foarte greu sa faci o coborare cu suspensiile rigide, putandu-se ajunge chiar si la accidente sau deteriorarea bicicletei. De asemenea, inainte de a te aventura in zone slab populate, asigura-te ca ai verificat bine franele si rotile, si ca ai la indemana atat un kit de reparatii cat si un bidon cu apa, pentru orice eventualitate.

Schimba centrul de greutate

Acest lucru este deosebit de important, mai ales cand vorbim despre pante abrupte. Astfel, la coborare iti poti pastra greutatea in spate, evitand astfel accidentarea cu ghidonul, iar la urcare iti poti muta greutatea in partea din fata, pentru un echilibru optim.

Controleaza franele cu atentie

Cand cobori pe o panta abrupta, este important sa stii ca poti reduce viteza unei biciclete pana la un nivel de siguranta. Este indicat sa folosesti in acest sens doar frana de pe roata din spate, altfel risti sa fii aruncat peste ghidon. Incearca sa intuiesti pe cat posibil viteza, inainte de a intra intr-o curba sau de a te aventura pe teren accidentat, ca sa nu trebuiasca sa franezi brusc, in coborare, riscand un accident.

Adopta o postura relaxata, dar ramai flexibil

Pastreaza o postura relaxata, in special cand te aventurezi pe teren accidentat. Ridica-te de pe sa si indoaie putin genunchii, pentru a nu resimti fiecare denivelare de sub rotile bicicletei. Vei trece astfel cu succes peste portiunile de teren cu pietre sau radacini.

Tinteste dincolo de obiectivul propus

Cand iti stabilesti un obiectiv, orienteaza directia bicicletei de munte catre obiectiv. Priveste inainte, nu in jos, catre obiectivul propus si orienteaza-ti corpul in aceeasi directie. Vei putea astfel sa controlezi mai usor viteza si directia unei biciclete, fara a lasa obiectele din jur sa-ti distraga atentia.

Nu uita sa folosesti schimbatorul de viteze

Pentru pastrarea momentumului si pentru un pedalat placut, fara a te extenua, este bine sa inveti sa folosesti schimbatorul de viteze, chiar daca la inceput poate parea un efort inutil. Folosirea corecta a acestuia va reduce riscul de accidentare, iar componentele de baza ale unei biciclete se vor deteriora mai greu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *