Răzvan Rotaru, deputat PSD: „Președintele României Klaus Werner Iohannis subminează interesele a zeci de mii de fermieri români”

stiri, botosani, razvan rotatu, psdDeputatul social-democrat Răzvan Rotaru a făcut astăzi un apel la președintele României Klaus Iohannis, să promulge proiectele de lege care susțin interesele crescătorilor români de porci și păsări.

650 de milioane de euro este valoarea totală a programelor de sprijin a crescătorilor români de porci și de păsări,  finalizate de guvernul PSD-ALDE și blocate de președintele Iohannis prin refuzul de promulgare a legilor respective și sesizarea nejustificată a Curții Constituționale. Astfel, sunt lovite interesele românești din peste 12.000 de ferme de porci și peste 1.000 de ferme de producție și reproducție avicolă. Este întârziat, un program bun, cu o finanțare de 359 milioane euro, pentru înființarea în următorii 4 ani a peste 300 de ferme noi de reproducție a porcilor. Acesta este primul pas în procesul de relansare a producției de carne de porc din România, care va reduce substanțial dependența de importuri și, care va conduce implicit la o scădere a prețurilor pentru populație”, a declarat Răzvan Rotaru.

Pretextul președintelui Iohannis pentru blocarea celor două proiecte, prin sesizarea lor la Curtea Constituțională este total inconsistent: avizul invocat de președintele Iohannis în sesizarea la CCR nu poate fi acordat de Comisia Europeană decât după publicarea actului normativ în Monitorul Oficial.

Tergiversarea indusă de președintele Iohannis favorizează în continuare importurile și interesele marilor producători din afara țării, în defavoarea pieței interne și a producătorilor români. În prezent, România importă anual 260 de mii de tone de carne de porc, din care cea mai mare parte este congelată de ani de zile. În cazul fermelor de păsări, resursa alocată prin proiectul de lege este de 200 de milioane de euro. PSD nu contestă dreptul instituțional al președintelui țării de a solicita Curții Constituționale verificări de constituționalitate ale proiectele de lege. Este însă evident că acest drept legitim s-a transformat într-un instrument abuziv, de obstrucționare a actului de guvernare, folosit ca armă de gherilă politică în perspectiva viitoarelor alegeri”, a subliniat parlamentarul social democrat.

Pentru ambele proiecte de lege, ministerul Agriculturii a făcut toate demersurile legale și procedurale necesare, inclusiv în relația cu Comisia Europeană. Din această perspectivă, sesizarea de neconstituționalitate este total nejustificată.

Sursa. comunicat PSD

3 thoughts on “Răzvan Rotaru, deputat PSD: „Președintele României Klaus Werner Iohannis subminează interesele a zeci de mii de fermieri români”

  1. Baiete, iar vorbesti neintrebat…In plus, spui numai prostii… Stai jos, nota 4, sa vina maica-ta la sedinta!!

  2. Sper ca nu te referi la legile justitiei. Daca nu, concret, care sunt legile ce se refera la porci blocate de catre presedinte ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *