Gravidele ar putea beneficia de decontarea transportului la analize și examene clinice

gravidaReprezentanții Ministerului Sănătății și cei ai Casei Naționale de Sănătate lucrează la un proiect care vizează introducerea în pachetul de servicii către persoanelor asigurate a decontării transportului gravidelor pentru efectuarea analizelor biologice și examenelor clinice complementare, în vederea urmăririi corecte a sarcinii.

like facebook, stiri, botosaniDeputatul PSD Tamara Ciofu susține că discuțiile pe această temă sunt avansate și că măsură va fi luată pentru prevenirea mortalității materne. Ea spune că multe dintre mamele care locuiesc în zone îndepărtate nu-și permit să ajungă la un cabinet ginecologic.

S-a observat că la nivel național și la nivelul județului nostrui este valabil, doar 36% din femeile gravide beneficiază de asistență medicală, de urmărirea corectă a sarcinii. Acest lucru a determinat o creștere a mortalității materne și s-a ajuns din această cauză ca în unele județe să se înregistreze mortalitate maternă, ceea ce a terminat la nivel național o creștere accentuată a acestei situații. Suntem pe primul loc în Europa la mortalitatea maternă. Transportul nu este plătit, iar gravidele care vin din zonele cele mai îndepărtate ale județului să poată să ajungă trimestrial la control, în ultimul trimestru de sarcină sau chiar lunar. Acum, această plată este suportată de gravidă și acest lucru este total incorect”, a declarat Tamara Ciofu, care a adăugat că urmează să se stabilească modalitatea de decontare a transportului.

Deputatul botoșănean a spus totodată că și controlul clinic pentru depistarea precoce a trombofiliei va fi suportat din bugetul statului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *