Povestea preotului dintr-o familie de lingurari din Botoșani, care l-a cunoscut pe Dumnezeu în timpul facultății de matematică. „Când eram mic mă cam luau în râs oamenii”

stiri, botosani, preot lingurar, burdujaUn preot din județul Botoșani, care provine dintr-o familie de lingurari, a devenit extrem de apreciat și iubit în rândul Bisericii. Să devină preot nu a visat de mic copil, ci dimpotrivă. Dorel Burduja, din comuna Hudești, a vrut să îmbrățișeze o carieră de dascăl, așa că după terminarea liceului a ales Facultatea de Matematică. Nimic nu prevestea că viața sa ar urma să ia o altă întorsătură.

Povestește că nu a trecut niciodată neobservat din cauza culorii sale închise la piele. Este mândru că se trage dintr-o familie de lingurari, este un om asumat.

„De obicei nu se consideră romi deși noi suntem cei mai închiși la culoare practic”, spune preotul.

like facebook, stiri, botosaniRecunoaște că se făceau glume pe seama sa încă de când era mic, dar niciodată nu a pus la suflet răutățile. Ba dimpotrivă, atitudinea celor din jur l-a făcut să încerce să afle mai multe lucruri despre el, despre familia sa, despre etnia sa. A învățat din tot ce i s-a întâmplat în viață, din tot binele, din tot răul, iar acum susține cu tărie că „nu putem fugi de noi înșine, dar putem deveni oameni buni”.

preot cornel hanganu, stiri, botosani„Când eram mic mă cam luau, cum să vă spun, mă cam luau în râs așa oamenii, dar… nu cu răutate. Mai târziu, când am mai crescut am stat și m-am gândit- măi, cam de unde ar fi speța, clară treaba că nu prea putem să ne ascundem de noi înșine. Adică nu putem fugi de noi înșine, noi plecăm de acolo, de unde suntem, dar putem deveni oameni buni, putem deveni oameni iubitori de aproapele”, povestește, cu zâmbetul pe buze, părintele.

A vrut să intre la Facultatea de Matematică și a reușit. Planurile sale prindeau contur ușor- ușor. În anul II de studiu, la vârsta de 21 de ani, a avut o revelație după ce, spune el, l-a cunoscut pe Dumnezeu.

„L-am cunoscut pe Dumnezeu în timpul facultății de matematică. Am fost și m-am spovedit la mănăstire la Sihăstria și am descoperit, așa, pentru mine, o lume nouă, asta a credinței și atunci am hotărât să dau la teologie”, a declarat părintele Burduja.

La 24 de ani a absolvit Facultatea de matematică și apoi a dat la Teologie. La 28 de ani a devenit preot. Inițial a propovăduit cuvântul lui Dumnezeu în satul Alba, din comuna Hudești, locul său de naștere.

Cu cât timpul trecea și se cunoștea mai bine pe el, era mai sigur pe ceea ce poate și învăța să vadă binele în cei din jurul său, Dorel Burduja a considerat faptul că provine dintr-o familie de lingurari un atu.

„Faptul că cineva, fără răutate, poate a făcut o glumă, chiar și Preafericitul îmi spunea- Băi, blondule- dar știți care e treaba: întotdeauna l-am stimat și l-am iubit și l-am respectat. Am învățat de la el teologie, am învățat să fiu preot, el m-a chemat la preoție. Chiar m-am simțit avantajat într-un fel”, povestește părintele.

În prezent, Dorel Burduja slujește în comuna ieșeană Ciurea, dar nu pentru o comunitate de romi.

2 thoughts on “Povestea preotului dintr-o familie de lingurari din Botoșani, care l-a cunoscut pe Dumnezeu în timpul facultății de matematică. „Când eram mic mă cam luau în râs oamenii”

  1. Credinta in Dumnezeu,dragoste de aproapele si responsabilitate maxima in tot ce faci si ajutorul de sus se va vedea in toate. Toti suntem creatia mainilor lui Dumnezeu.

  2. Pr. Dorel Burduja este din Teioasa, Darabani. Este din același sat cu mine, la câteva case de casa pe care au avut-o părinții acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *