Au ieșit la plimbare cu câini periculoși fără botniță și au fost sancționați de jandarmi

caineJandarmii au aplicat marți amenzi contravenţionale în valoare totală de 1600 de lei pentru nerespectarea legislaţiei privind câinii plimbaţi în locuri publice.

Un tânăr în vârstă de 17 ani a fost sancţionat cu 1500 de lei, deoarece câinele care îl însoţea, din rasa Cane Corso, nu avea botniţa obligatorie prevăzută de Ordonanţa de Urgenţă nr. 55 din 30 aprilie 2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi.

like facebook, stiri, botosaniTânărul îşi plimba câinele la ora 14.45 pe strada I.C.Brătianu din municipiul Botoşani, pe traseul de deplasare al elevilor de la Liceul Pedagogic ,,Nicolae Iorga”.

Aceeaşi ordonanţă prevede faptul că proprietarul sau deţinătorul unui câine dintr-o rasă periculoasă trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani.

De asemenea, neluarea de către proprietarul câinelui sau deţinătorul temporar al acestuia a măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane, dacă atacul a avut loc, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

La ora 19.20, un bărbat a lăsat nesupravegheat pe Pietonalul Unirii un câine metis labrador, care a speriat copiii aflaţi în faţa bisericii Sf. Paraschiva, după ce a fugit după mingea cu care aceştia se jucau.

Chiar dacă această rasă nu este definită de lege ca periculoasă, jandarmii i-au aplicat o amendă de 100 de lei pentru ,,lăsarea în libertate ori fără supraveghere a animalelor care pot prezenta pericol pentru persoane sau bunuri”, faptă prevăzută de legea nr.61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.

Recomandăm proprietarilor de câini, în special a celor din rase periculoase, să respecte prevederile legale, pentru a fi evitate situaţiile de producere a unor atacuri care ar putea pune în pericol integritatea corporală sau chiar viaţa altor persoane.

One thought on “Au ieșit la plimbare cu câini periculoși fără botniță și au fost sancționați de jandarmi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *