HDD sau SSD? Care sunt diferențele dintre cele două unități de stocare date

stiri, botosani, laptop,emagHard disk drive-ul este dispozitivul pe care ne sunt depozitate datele, indiferent că vorbim de laptop sau desktop PC. La telefoanele mobile, datele sunt stocate pe memorie flash, deci nu vorbim de hard disk drive-uri în cazul smartphone-urilor. Hard disk drive-urile, până de curând, erau de un singur fel, bătrânele HDD. În prezent, tot mai multe laptopuri și desktop PC-uri utilizează hard disk drive-uri de tip SSD. Care este, însă, diferența dintre cele două unități de stocare?

Hard disk drive-ul, cunoscut ca HDD pe vremea când era singurul format disponibil, a fost produs pentru prima dată de IBM în 1956. Este compus din piese mecanice, de aceea uneori este numit și hard disk mecanic, și folosește magnetismul pentru a scrie date și a le citi. Vechile Hard Disk Drive-uri sunt construite dintr-un ax care posedă unul sau mai multe discuri circulare, denumite platane și unul sau mai multe capuri de citire/scriere. Ȋn principiu, platanele sunt fabricate dintr-un material magnetic, de obicei din aliaj de aluminiu sau sticlă și sunt acoperite cu un strat subțire de material magnetic, de obicei 10-20 nm (nanometri) grosime și cu un strat exterior de carbon pentru protecție.

Platanele sunt ȋnvârtite la viteze foarte mari. Informația se scrie pe platan ȋn timpul rotirii acestuia de către dispozitive de citire-scriere așezate foarte aproape de suprafața magnetică (la hdd-urile noi distanța e de zeci de nanometri). Pentru fiecare suprafață a platanului există câte un singur cap de citire-scriere montat la un braț comun. Acest braț mișcă capetele de citire- scriere peste suprafețele platanelor, pe o distanță de arc de cerc (aproximativ radial), pentru a permite capetelor să acceseze aproape ȋntreaga suprafață a platanelor ȋn timp ce se rotesc. Brațul este mutat folosind un mecanism de acționare de tip bobină. Când se produce un schimb de polaritate, e un ”1”, iar când acest schimb de polaritate nu există, avem un ”0”, în sistem binar.

Hard disk drive-urile mai noi și mai sofisticate, așa numitele SSD (Solid State Drive) sunt o alternativă la HDD-uri și, în scurt timp, probabil le vor înlocui cu totul. Marea diferență între cele două unități de stocare este că, în timp ce hard disk drive-urile HDD folosesc componente mecanice, care se mișcă, SSD-urile depozitează datele în microchip-uri cu memorie flash conectate între ele. De aceea, SSD-urile pot fi considerate atât niște Hard Disk Drive-uri avansate, cât și o evoluție a memoriilor USB.

Deosebirea dintre Hard Disk Drive și Solid State Drive este că SSD-ul nu are componente în mișcare, folosind doar memorii NAND (Flash) și alte cipuri pentru stocarea și transferul datelor, ceea ce-l face mai rezistent la șocuri și variații de temperatură. Hard Disk Drive-ul, prin comparație, folosește motoare, discuri și capete de citire/scriere aflate mereu în mișcare, ceea ce-l face vulnerabil în special la șocuri. HDD-urile moderne folosesc sisteme de protecție care blochează sau parchează capetele în cazul unui șoc, însă problemele mecanice sau electrice nu pot dispăarea în totalitate, deoarece lagărele motoarelor se uzează, capetele pot atinge accidental platanele din cauza vibrațiilor iar suprafețele magnetice ale acestora se pot oxida. În plus, nefiind în mișcare, SSD-ul este și mult mai silențios.

Dacă Hard Disk Drive-urile pot fi citite și scrise de un număr teoretic infinit de ori, SSD-urile au însă un număr limitat de scrieri după care celulele de memorie încep să nu mai stocheze corect datele.

Hard Disk Drive-urile (HDD):

– în general au capacități de stocare între 1 și 10 TB

– consum mai ridicat

– mai ieftine

– mai zgomotoase, întrucât au părți mobile

– provoacă vibrații

– având părți mecanice, se poate defecta mai ușor

– timp de pornire: 16 secunde

– viteze de transfer date: între 50 și 150 MB/s

Solid State Drive-urile (SSD):

– în general au capacități între 256 GB și 4 TB

– consum mai mic

– mai scumpe

– mai silențioase

– nu vibrează, neavând componente mecanice

– celulele sale de memorie pot fi rescrise de un număr limitat de ori

– timp de pornire: 7 secunde

– viteze de transfer date: între 250 și 550 MB/s

One thought on “HDD sau SSD? Care sunt diferențele dintre cele două unități de stocare date

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *