”Un cămin sigur pentru copilul tău”, campanie derulată de ISU

campanie informare, stiri, botosani, pompieri, isu (3)Anul trecut, peste 1500 de copii au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au avut de suferit în urma unor accidente casnice, potrivit datelor statistice oferite de specialiștii Secției de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani.

990 dintre aceștia au ajuns la camera de gardă cu diverse traumatisme, risc ce crește odată cu încălzirea vremii.

like facebook, stiri, botosani Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani atrage atenția asupra pericolelor din mediul casnic, prin intermediul campaniei de informare și responsabilizare a adulților „Un cămin sigur pentru copilul tău”.

 Copilul explorează împrejurimile, se cațără, merge pe bicicletă, tricicletă, role, adoptă moduri riscante de joacă, imită acțiunile adulților, se ascunde, iese din raza de supraveghere a adulților, alergă, încearcă să facă lucruri singur, este fascinat de foc, mecanisme și lucruri tehnice.

 Astfel, instrumentele și aparatele electrocasnice trebuie depozitate în locuri inaccesibile copiilor.

Balconul, trebuie privit ca pe un loc periculos, la fel scările și ferestrele. Este indicat să asigurați ferestrele, ușile, pentru a nu permite copilului nesupravegheat la scări sau balcon.

          Luați în calcul riscul curenților de aer, care pot trânti uși sau ferestre. Copiii sunt atrași de jaluzele, ghivece cu flori, iconițe sau alte accesorii puse pe fereastră. Îndepărtați de pe pervaz lucrurile care prezintă interes pentru ei. Micuții pot face eforturi să ajungă la ele și pot să cadă de la înălțime.

          Îndepărtați orice mobilă din apropierea ferestrelor care se poate transforma pentru copil în trepte pentru a ajunge la fereastră să vadă ce e afară. Micuțul poate cădea în gol.

          Strângeți din toată casa, de pe toate dulapurile, obiectele care pot cădea peste copil, dar și pe cele în care copilul se poate tăia sau înțepa (cuțite, lame, ace, pixuri, foarfece, etc.). E mai eficient să le strângeți, decât să îi tot repetați „Nu pune mâna!”, ”Nu duce la gură!”, ”Nu te urca!”.

          Mobilierul trebuie și el adaptat la vârsta copilului, iar ca să evitați ca acesta să tragă de dulăpioare și de sertare care să cadă peste el, trebuie să optați pentru rafturi prinse în perete. De asemenea, colțurile ascuțite trebuie și ele mascate sau înlocuite cu unele rotunjite, astfel încât cel mic să nu se lovească.

          Trebuie evitate căderile de pe scaune, paturi, pe scări sau alte locuri înalte.

          Este bine să ascundeți firele electrice sau cablurile în spatele mobilei, copilul poate trage de ele și să răstoarne lămpile sau alte obiecte cu cablu.

          Locurile de joacă – leagănele, balansoarele, locurile pentru cățărat tobogane – trebuie să fie adecvate vârstei și supravegheate de adulți. Uneori, jocurile copiilor mici pot deveni primejdioase. Aruncatul cu nisip în ochii celuilalt copil, pocnitul cu lopățica sau alte obiecte în cap, îmbrânceli, pot provoca lacrimi, dar mai ales leziuni.

Sursa: comunicat ISU

One thought on “”Un cămin sigur pentru copilul tău”, campanie derulată de ISU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *