APM începe numărătoarea pisicilor sălbatice din judeţ

pisica salbaticaAgenția pentru Protecția Meidului Botoșani informeaza că, în perioada aprilie-mai 2018, va avea loc acţiunea anuală de evaluare a efectivelor de pisică sălbatică (Felis silvestris), specie strict protejată de interes comunitar.

like facebook, stiri, botosaniEvaluarea se va face în 18 fonduri cinegetice de pe teritoriul județului Botoșani de către gestionarii acestor fonduri, separat sau împreună cu reprezentanți ai Agenției pentru Protecția Mediului, Universității Transilvania Brașov – Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere, Gărzii Naţionale de Mediu-Comisariatul Judeţean Botoşani, Gărzii Forestiere Suceava, ONG-uri și custozi.

Scopul acestei acţiuni este de a realiza o estimare cât mai corectă a evoluţiei, de la un an la altul, a populaţiei de pisică sălbatică de pe teritoriul judeţului. Facem precizarea că este interzisă capturarea şi uciderea exemplarelor aflate în mediul lor natural, deteriorarea şi/sau distrugerea locurilor de reproducere sau de odihnă, deţinerea, transportul, comerţul sau schimburile în orice scop ale exemplarelor luate din natură.

În cazul în care sunt semnalate pagube, în special asupra culturilor agricole şi animalelor domestice, sau se semnalează un pericol pentru sănătatea şi securitatea populaţiei, autoritatea centrală pentru protecţia mediului  poate acorda derogări gestionarilor fondurilor de vânătoare pentru capturarea pisicilor sălbatice, cu avizul prealabil al Academiei Române.

La acţiunea de evaluare din anul 2017, pe teritoriul judeţului Botoşani au fost inventariate 128 exemplare de pisică sălbatică, aflate în 18 fonduri de vânătoare.

„Toate datele care reflectă prezența speciei de pisică sălbatică  la nivelul fondurilor cinegetice, vor fi integrate într-un studiu de estimare a efectivelor la nivel național și de determinare a nivelului maxim de intervenție în aceste populații. Programul acţiunilor pentru evaluarea speciei pisică sălbatică va fi publicat pe site-ul APM Botoşani în perioada următoare.”, a declarat directorul executiv al APM Botosani, ing. Eugen Mateciuc.

Sursa: comunicat APM

 

2 thoughts on “APM începe numărătoarea pisicilor sălbatice din judeţ

  1. Tocmai ma gindeam,cindse vor numara mitele.Inainte de pasti,ma asteptam sa fim avertizati de lucruri mai importante,de ex.cumperi miel si el este alt animal etc.etc…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *