Deputat PSD Tamara Ciofu: „Propun program național de vaccinare anti-HPV ca metodă de prevenție complementară screening-ului și derularea de campanii de informare a părinților

Tamara Ciofu, stiri, botosani, deputat, parlamentDeputatul social-democrat botoșănean Tamara Ciofu, medic primar pediatru, a propus Ministerului Sănătății dezvoltarea unui program național de vaccinare anti-HPV, virus responsabil de infecții genitale și de apariția cancerului de col uterin, și organizarea de campanii permanente de informare a părinților și tinerilor.

Apreciez ca fiind foarte importantă preocuparea Ministerului Sănătății pentru creşterea capacităţii de screening pentru depistarea bolilor cu impact asupra sănătăţii publice, prin finanțare din fonduri europene, prin care peste 800.000 de femei cu vârsta cuprinsă între 24 – 64 ani vor beneficia de servicii de depistare precoce, HPV şi Babeş Papanicolau, precum şi de triaj citologic. Cu toate acestea, în absența realizării unui program național de vaccinare anti HPV și a derulării unor campanii de informare la nivel național, cu precădere în comunitățile vulnerabile nu se va reduce semnificativ nivelul mortalității prin cancer de col uterin, cu precădere la femeile tinere”, a declarat Tamara Ciofu

În fiecare an, în România sunt diagnosticate 4343 de cazuri noi de cancer de col uterin iar 1909 femei pierd în fiecare an lupta cu această boală, iar aproximativ 12% din totalul cazurilor de cancer de col uterin din Uniunea Europeană provin din țara noastră.

România înregistrează o incidență de 3 ori mai mare decât cea a Uniunii Europene , 34,9 la 100.000 de femei și este pe primul loc dintre toate țările europene în ceea ce privește mortalitatea prin cancer de col uterin, 14,2 la 100.000 femei.

Studiile arată că toate femeile active din punct de vedere sexual sunt vulnerabile în fața unei posibile infecții cu acest virus, iar 8 din 10 femei vor contracta o tulpină HPV, la un moment dat, pe parcursul vieții. De cele mai multe ori, infecția cu HPV nu prezintă simptome. Prin urmare, multe persoane cu infecție HPV nu știu că o au. În prezent, există două metode esențiale de prevenție împotriva bolilor provocate de infecția cu HPV: prevenția primară, prin vaccinare, și cea secundară, prin screening. De aceea, consider că se impune cât mai rapid, pe lângă realizarea screening-ului, introducerea unui program național de vaccinare anti-HPV”, a subliniat parlamentarul PSD:

În 10 ani de la introducerea vaccinării tetravalente la nivel internațional, s-au putut înregistra progrese remarcabile în țările în care vaccinarea este inclusă în programele naționale de imunizare. Astfel, în Australia, prevalența în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani a fost redusă de 4 ori. În SUA, s-a înregistrat un declin de 56%, a infecțiilor HPV cu genotipurile prevenibile prin vaccinare, la tinerele cu vârsta între 14 și 19 ani ce au fost vaccinate. În Danemarca, un studiu de cohortă ce a analizat date din registrele naționale referitoare la femeile născute în intervalul 1989 și 1999, a remarcat că cele care au primit vaccinul HPV tetravalent au avut un risc de a dezvolta leziuni precanceroase mai mic cu 60% față de cele nevaccinate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com