Bebeluș în stare gravă, transferat la Iași. A intrat în stop cardio-respirator

bebelus la spitalUn bebeluş de doar cinci luni se află internat la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ după ce săptămâna trecută i s-a făcut rău şi a intrat în stop cardio-respirator. Fetiţa a fost adusă prin transfer de la Botoşani, bănuiala iniţială fiind că s-a înecat cu lapte, pe care l-a aspirat în plămâni. Medicii de la unitatea medicală spun însă că, pentru moment, nu se cunosc încă exact cauzele care au dus la agravarea stării acesteia. „Există această suspiciune că ar fi aspirat lapte, dar poate fi şi o altă cauză.

like facebookUn bebeluş poate să aspire laptele dacă, după ce a mâncat, nu elimină aerul pe care îl înghite. Pe de altă parte, în condiţii de stop cardio-respirator, conţinutul gastric poate fi aspirat şi să existe suspiciunea că starea i-a fost declanşată de un reflex. Copilul se află internat la Anestezie şi Terapie Intensivă, fiind un pacient care are nevoie de terapie post-resuscitare. Medicul de gardă a mai precizat că părinţii au spus că bebeluşul a fost răcit în zilele anterioare producerii eventimentului, putând fi vorba şi de o infecţie. Evoluţia şi prognosticul se vor vedea în timp“, a explicat dr. Tamara Roşu, medic-şef UPU de la Spitalul de Copii.

Medicii pediatri recomandă ca, imediat după ingestia de lapte, copilul să fie ţinut în poziţie verticală pentru a-l ajuta să elimine aerul pe care îl înghite involuntar în timpul hrănirii şi să fie bătut uşor pe spate. Dacă nu elimină acest aer, există riscul ca, atunci când intră în poziţie culcată, să verse, iar dacă este ţinut pe spate, în poziţie culcată, există riscul să aspire laptele în plămân şi să se sufoce. Atunci, copilul începe să respire mai greu, se vede că prezintă un efort la respiraţie, se învineţeşte în jurul gurii, iar dacă nu îl vede nimeni ca să îl aşeze într-o altă poziţie sau dacă nu intervine cineva, se poate produce o adevărată tragedie.

Sursa> Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *