FOTO Biserica Sf. Gheorghe va fi reabilitată cu 7,2 milioane lei. Preot paroh: Este un moment istoric

catalin flutur asandei adr dumitru mateciuc 1Primarul municipiului Botoșani, Cătălin Flutur, a semnat, luni, contractul de finanțare pentru reabilitarea Bisericii ”Sf. Gheorghe”, în prezența directorului Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, Vasile Asandei. Valoarea totală a proiectului se ridică la peste 7, 2 milioane lei. Contribuția Primăriei Botoșani este de 2% iar durata de realizare 24 de luni.

like facebookAstăzi se îndeplinește unul din visurile noastre importante în municipiul Botoșani. De mulți ani ne gândim la  biserica cea mai importantă  din municipiu, cea care poartă și hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, patronul spiritual al orașului, o muncă depusă intens, în timp. Am avut răbdare să așteptăm, am beneficiat de aportul unor specialiști deosebiți. Am știut că va veni și rândul Bisericii Sf Gheorghe pentru a fi reabilitată prin fonduri europene, pentru că niciodată nu am fi putut să reabilităm acest monument istoric cu banii noștri. Așteptările nostre au fost împlinite. Este o zi importată, o zi în care vom semna contractul pentru reabilitarea bisericii”, a declarat primarul municipiului Botoșani Cătălin Flutur.

catalin flutur asandei adr dumitru mateciucLucrările care vor fi executate în cadrul proiectului sunt lucrări de consolidare, restaurare și refacere, instalații electrice, sanitare, încălzire, montaj instalații antiefracție, dotari PSI, restaurare și consolidare clopotnița, instalații electrice și încălzire, racord gaze, mobiliar urban, branșament electric.

Sunt bucuros că vin și sunt încântat să fac acest proiect și de suflet, și de o importanță pentru municipiul Botoșani pe exercițiul 2014-2020”, a declarat directorul ADR Nord-Est, Vasile Asandei.

Biserica Sf.Gheorghe a fost ctitorită de Elena Rareș, văduva domnitorului Petru Rareș, în anul 1551. De mai mulți ani monumentul se află într-o avansată stare de degradare. În biserică plouă, iar acoperișul tinde să se prăbușească. Preotul paroh Dumitru Mateiciuc a declarat că acoperișul a fost ”bandajat cu o folie de rafie pentru că ploua în biserică” iar pereții sunt plini de fisuri. El a declarat că nu s-a mai intervenit la ea din anul 1914.

Mă bucur extrem de mul și mulțumesc lui Dumnezeu și tuturor celor care au fost alături de mine în acești 18 ani în care am făcut multe încercări la monumentele istorice,  bani nu au fost, doar promisiuni. S-au perindat mai mulți miniștri de-a lungul timpului iar acum am obținut a patra autorizație de construcție. S-au alocat fonduri pe hârtie dar sumele fiind foarte mici, nicio firmă nu se angaja să liciteze pentru că nu aveau să înceapă nici măcar o etapă. Banii pe care i-am dat până acum, peste trei miliarde lei, nu mai au importanță. Important este că am ajuns la acest moment istoric pentru Botoșani, și mai ales pentru credincioșii din Botoșani. Este o emblemă a orașului, a fost o oază de spiritualitate creștină care de aproape 500 de ani a pulsat credința adevărată, credința curată în Dumnezeu, din inima municipiului Botoșani, pentru că este situată în centrul municipiului”, a spus preotul paroh Dumitru Mateiciuc.

2 thoughts on “FOTO Biserica Sf. Gheorghe va fi reabilitată cu 7,2 milioane lei. Preot paroh: Este un moment istoric

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *