Profesori din țări europene, în vizită la Școala 13 Botoșani

scoala 13 botosaniȘcoala Gimnazială  Nr. 13 Botoşani este parte a unui Parteneriat European Şcolar Erasmus  finanțat de către Uniunea Europeană. Acesta își propune să stabilească legături între școli europene într-o multitudine de activități desemnate să aducă o dimensiune europeană tuturor celor implicați.

like facebook, stiri, botosaniParteneriatul  la care Școala Gimnazială Nr. 13 lucrează  în perioada 2016-2019 se numește „ Arte şi tradiții. Promovarea conştiinţei tradițiilor culturale prin mijloace moderne.” Elevii din clasele primare învaţă despre propriile lor culturi artistice în timp ce împărtăşesc tot ce lucrează cu  elevii din Europa.

Cele 12 şcoli partenere sunt:

  • Şcoala Primară Widden din Gloucester, Anglia,
  • GrădiniţaBulgarche din Vraţa, Bulgaria,
  • Şcoala Primară din Uhtna, Estonia,
  • Grădiniţa şi Şcoala Primară din Lipie, Polonia,
  • Colegiul Miralba din Vigo, Spania,
  • Şcoala Primară şi Gimnazială Tocci din Cagli, Italia,
  • Grupul Şcolar La Croix Rouge din Brest, Franţa,
  • ŞcoalaMontessori din Falsterbo, Suedia,
  • Şcoala Primară din Kaunas, Lituania,
  • Şcoala Gimnazială Nr. 10 din Botoşani, România,
  • Şcoala Primară din Lavrion, Grecia
  • Departamentul de Educaţie Artistică de la Universitatea Mehmet AkifErsoy din Burdur, Turcia.

Parteneriatul a început  la 1 septembrie 2016, deşi s-a lucrat împreună la un proiect e-twinning din ianuarie 2016. Pe parcursul parteneriatului, membri ai echipei de la  Şcoala Gimnazială Nr. 13  lucrează împreună cu instituţiile partenere din Europa  în cadrul unor întâlniri de planificare şi revizuire, participă la cursuri de limbă engleză, de arte, teatru şi noi tehnologii şi elaborează un ghid european de utilizare al artelor în curriculum.

Pe parcursul celor trei ani, elevii şcolii lucrează la o varietate de activităţi interesante, în colaborare cu elevii din şcolile partenere şi cu Departamentul de Arte de la Universitatea  Mehmet AkifErsoy  din Turcia: Zilele Erasmus ale partenerilor. Fiecare școală sărbătoreşte ziua partenerilor. Se realizează activități specifice ţărilor partenere – postere, tradiții, poveşti tradiţionale, etc. Crearea și prezentarea de povești în lanţ. Scrisori de corespondenţă între elevi. Crearea de poezii. Crearea de scurte povești înregistrate.Video jurnale. Skype și videoconferinţe. Concurs de cântece gen Eurovision. Figurine sculptate în lemn şi realizate din ceramică. Design de îmbrăcăminte.Cântece şi dansuri tradiţionale. Teatru de păpuşi şi teatru de umbre, etc.

În perioada 12-17 februarie 2018 profesorii, elevii şi comunitatea şcolii găzduiesc a şasea reuniune a proiectului  care se axează pe un curs de limba engleză”. Seminarii directe de predare a limbilor străine pentru profesori. Îmbunătățirea limbajului. Utilizarea inițiativelor în cadrul etichetei de limbă europeană.” susţinut de 4 profesori reprezentanţi ai şcolii coordonatoare Widden din Gloucester, Anglia. La curs participă 35 de profesori din cele 12 ţări partenere ale proiectului.

Pe lângă participarea la cursul de limbă, profesorii străini observă orele şi clasele din şcoală, discută cu elevii şi cu personalul pentru a vedea cum este organizată şi cum funcţionează şcoala românească. În plus, aceştia asistă la o prezentare a tradiţiilor de iarnă şi a dansurilor populare din zona noastră. Conform programului stabilit, profesorii străini participă la un atelier de pictură pe sticlă în tehnica picturii pe icoane îmbinată cu tehnica mandala şi la un atelier de dans traditional susţinut de profesorii şi elevii şcolii. Tot din cadrul agendei face parte şi vizitarea atelierelor meşteşugăreşti de la Vorona, însoţită de un program artisitic. Agenda mai prevede un tur al Centrului vechi al oraşului pentru cunoaşterea clădirilor de patrimoniu şi o vizită la Primăria Botoşani.

Sursa: comunicat ISJ

One thought on “Profesori din țări europene, în vizită la Școala 13 Botoșani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *