Operații moderne la Spitalul Județean. Pacienții preferă intervenții cu echipamente de ultimă generație

medic chirrg vicol cristianBotoșănenii apelează din ce în ce mai mult intervențiile chirurgicale moderne. Operațiile laparoscopice sunt cele mai întrebate, implicit de botoșănenii plecați în afara țării. Medicul chirurg  Cristian Vicol, șeful Blocului Operator, a declarat că la Spitalul Județean au început să vină și adolescenți de 16 ani, cu apendicită, care preferă metoda modernă și mai puțin dureroasă în locul operației clasice. Beneficiile pentru pacient sunt multiple, în schimb scad și costurile de spitalizare.

like facebookSunt persoane tinere, de 16-17 ani, care au apendicită. Au două variante: ori se operează clasic la Pediatrie, ori vin aici și se operează laparoscopic. Am operat pacienți de 16 ani. Sunt beneficii prin această intervenție, respectiv timpul mai scurt de spitalizare. O operație clasică presupune minim șapte-opt zile de spitalizare, o operație laparoscopică în străinătate poate fi externat a doua zi, la noi îl ținem trei zile pentru că nu avem cabinete de medicină de familie care să-i urmărească, să-i panseze. Asta înseamnă că scad costurile, iar indicatorii sunt mai buni. Asta înseamnă și rulaj mare al pacienților. Și durerea este mai scăzută, cicatrice mică și riscul de infecție este mai scăzut”, a menționat medicul Cristian Vicol.

Din cele 3000 de operații făcute anul trecut la Spitalul Județean, 18% au fost intervenții laparoscopice. Asta înseamnă 540 de operații laparoscopice, iar cel mai în vârstă pacient operat a avut 92 de ani. Șeful Blocului Operator susține că ar mai trebui încă un aparat de intervenții laparoscopice pentru a face șase astfel de operații pe zi și nu trei câte se fac acum.

În ficare zi se fac trei sau patru colecistectomii laparoscopice. Avem o singură sală cu un singur aparat de laparoscopie. Aveam a doua sală, dar nu avem aparatură”, a adăugat medicul botoșănean.

Spitalul Județean face astfel de intervenții chirurgicale și contra cost iar solicitările vin de la botoșănenii plecați în străinătate.

Este aceeași calitate dar prețul la jumătate față de clinicile private. Un colecist laparoscopic este 2.500 lei, la jumătare față de clinicile particulare”, a mai spus Cristian Vicol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *