Sindicatele din învățământ către politicieni: Stopați comasările și desființările de școli, clase și grupe și, implicit, disponibilizările de personal!

profesorii protesteazaSindicatele din învățământ au adresat o scrisoare deschisă politicinilor și reprezentanților Ministerului Educație prin care îi atenționează, în mod public, că măsurile manageriale, financiare, de personal și fiscale cu care sunt bombardate școlile au, pe termen lung, efecte dezastruoase asupra întregii societăți.

Potrivit sindicaliștilor, criteriul principal al managementului educațional nu mai este pregătirea eficientă a elevilor pentru exigențele unei societăți viitoare sănătoase și atrag atenția că costul standard per preșcolar/elev neacoperitor și trecerea plății salariilor personalului din învățământ din sarcina autorităților locale în sarcina Ministerului Educației Naționale, fără o pregătire temeinică, au generat probleme majore în sistem.

like facebookÎn momentul în care, ierarhic – de la Ministerul Educației la inspectorate școlare, de la inspectorate la unități de învățământ – singura impunere este „încadrarea în costurile standard și în numărul de posturi aprobat“, nu mai putem vorbi de un sistem de învățământ normal. Costul standard per preșcolar/elev neacoperitor și trecerea plății salariilor personalului din învățământ din sarcina autorităților locale în sarcina Ministerului Educației Naționale, fără o pregătire temeinică, au generat probleme majore în sistem: se comasează unități de învățământ, în special în mediul rural, exclusiv din motive financiare, fără să vă întrebați ce se va întâmpla cu elevii din zonele respective sau cu forța de muncă înalt calificată pe care o disponibilizați! Este aberant să credeți că un părinte își va trimite zilnic copilul la grădiniță sau la școală la o distanță de 10 – 15 km depărtare! Nu faceți decât să creșteți rata abandonului școlar și, în consecință, a nivelului de analfabetism!”, se arată în scrisoarea sindicaliștilor.

Confederațiile sindicale susțin că în unitățile de învățământ vor funcționa clase în regim simultan cu elevi cu cerințe educaționale speciale, fără să se țină cont de interesul major al beneficiarilor.

Deși vă lamentați de lipsa performanțelor sportive și o transformați într-un subiect de interes național, desființați clase cu profil sportiv (vezi situațiile din județul Caraș-Severin). Degradați învățământul tehnic și profesional, afectând în mod direct economia și piața muncii. Închideți unitățile de învățământ special fără să vă gândiți la efecte. Și toate acestea doar pentru bani! Vă atenționăm că, de fiecare dată, tot ceea ce a însemnat „reformă a învățământului“, în ultimii 28 de ani, nu a reprezentat decât un început de schimbare, niciodată încadrată într-o viziune de ansamblu, niciodată finalizată și niciodată evaluată!  STOPAȚI comasările și desființările de școli, clase și grupe și, implicit, disponibilizările de personal! FACEȚI ceea ce este cu adevărat necesar pentru ca sistemul educațional să funcționeze și să permită performanțe, altfel ne condamnați, ca societate, pentru următoarea jumătate de secol! ASIGURAȚI finanțarea sistemului de învățământ conform prevederilor Legii Educației!”, se mai arată în document.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *