Șezătoare la Vorona cu poeți prezenți la ”Zilele Eminescu”

arcasii voronaDuminică, 14 ianuarie, comuna Vorona, prin Centrul Cultural „Mihai Eminescu“, a fost amfitrionul unor evenimente culturale inedite, în primul rând prin modul în care scena a reușit să interacționeze cu întreaga sală. Practic, numerele din programul artistic pregătit de gazdele voronene, cele mai multe pe teme muzicale, au alternat absolut natural cu momentele lirice, în interpretarea scriitorilor prezenți la evenimentul eminescian. 

„Am avut poeţi din toate zonele României, din Basarabia şi din Cernăuţi-Bucovina de Nord. S-au recitat versuri care aduc în atenţie sentimentul de unitate al tuturor românilor, oameni ce îşi doresc să trăiască într-un singur stat naţional, aşa cum l-au lăsat strămoşii noştri“ a declarat primarul comunei Vorona, Aurel Ștefan.  

like facebookȘi, într-adevăr, nu au lipsit în acest an din ampla delegație prezentă la șezătoarea Voronei, poeți foarte cunoscuți de o parte și de cealaltă a Prutului, foști laureați și actuali autori nominalizați pentru câștigarea Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu, ediția 2017, membrii juriului concursului, critici literari și directori de edituri. Ceea ce, bineînțeles, este o onoare pentru Vorona, mai cu seamă că nimic nu a fost lăsat la voia întâmplării. Astfel, pentru că în satul Joldeşti s-a născut și a trăit mama lui Mihai Eminescu, Raluca Iurașcu, se explică și faptul că, în acest an, programul artistic pregătit de organizatori a cuprins, pe lângă recitarea versurilor eminesciene, ample programe muzicale ale Fanfarei din Vorona, ale Coralei „Raluca Iurașcu”, ale Grupului vocal- instrumental „Arcașii, în interpretarea Grupului „Licuricii” sau a Tarafului „Datina”.

„Considerăm că şezătoarea din satul Vorona este cea mai importantă manifestare culturală a fiecărui început de an. Am avut prilejul să ne manifestăm respectul şi preţuirea faţă de opera eminesciană. De asemenea, reuşim să îndreptăm atenţia copiilor şi a tinerilor către opera eminesciană, întrucât aceasta este importantă pentru cultura noastră. Mihai Eminescu, prin creaţia sa, este un adevărat model de om de cultură care a sintetizat ceea ce este esenţial din spiritualitatea naţională. Invitaţii veniţi din Iaşi, Cluj-Napoca sau din Basarabia au dialogat pe seama operei eminesciene cu membrii Societăţii culturale «Raluca Iuraşcu» din Vorona. Copiii au recitat versuri scrise de marele poet, iar invitaţii au avut intervenţii legate de opera eminesciană şi de creaţia proprie. Și s-au făcut multe aprecieri pozitive la adresa comunei Vorona tocmai pentru că aici este promovat poetul Mihai Eminescu prin aceste frumoase manifestări“ a completat primarul Voronei, Aurel Ştefan.

Manifestările de la Vorona, județul Botoșani, dedicate împlinirii a 168 de ani de la naşterea marelui poet Mihai Eminescu, au dat de fapt startul manifestărilor prilejuite de „Zilele Eminescu“, ediţia a XLIX-a și totodată, cel al manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri.

scriitori zilele eminescu

 licuricii vorona

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *