Recomadări de la poliţiştii rutieri cu privire la circulația în condiții de iarnă

polei-gheataAtunci când circulaţi pe drumuri acoperite cu zăpadă sau polei, fără anvelope de iarnă, deveniţi un risc pentru dumneavoastră şi pentru ceilalţi participanţi la trafic. De asemenea, riscați să fiți amendați și se va reține certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

like facebookNerespectarea acestor obligații se sancționează cu amendă între 9 și 20 de puncte-amendă, și se va reține certificatul de înmatriculare sau înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

Poliţiştii vă recomandă să vă planificaţi din timp călătoriile pe timp de iarnă, să vă interesaţi de condiţiile meteo-rutiere existente pe traseul ce urmează să îl parcurgeţi şi să verificați starea autovehiculului.

Dacă partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, zăpadă sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare şi evitaţi  acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa.

Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante!

Păstraţi o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă!

Folosiţi luminile de întâlnire și pe timpul zilei, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă.

Curăţaţi în permanenţă farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, asiguraţi buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare!

Respectați legislația rutieră în vigoare şi indicaţiile poliţiştilor rutieri aflaţi în trafic!

Sursa. comunicat IPJ

One thought on “Recomadări de la poliţiştii rutieri cu privire la circulația în condiții de iarnă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *