Primăria, obligată să mărească prețul la energia termică pentru populație din cauza bugetului auster. Cu cât ar putea crește

caloriferDin cauza bugetului auster, reprezentanții Primăriei Botoșani i-au în calcul și o creștere a prețului de referință la energia termică pentru populație. Primarul Cătălin Flutur susține că anual din bugetul municipiului sunt direcționați la termie peste 11 milioane lei pentru subvenția la căldura furnizată în sistem centralizat pentru cei 12.000 de abonați, iar săptămâna trecută ANRE a comunicat municipalității faptul că s-a luat decizia de mărire a prețului la gigacalorie la Botoșani cu 17 lei. Flutur afirmă că în alte municipii prețul gigacaloriei pentru populație este mai mare.

like facebookAceasta ar fi a doua măsură de reducere a cheltuielilor, după propunerea privind tăierea subvențiilor și la Eltrans.

Municipiul Botoșani cheltuiește în jur de 11 milioane lei doar pe subvenția la energia termică, oferite celor 11 mii de abonați în momentul de față. Ce înseamnă asta: luăm bani de la toți și asigurăm subvenție pentru o anumită categorie de oameni. Mai mult decât atât, ANRE ne-a comunicat printr-o adresă din timpul săptămânii trecute faptul că au luat decizia să mărească prețul la gigacalorie la Botoșani cu 17 lei. Adică pe lângă ce aveam noi până acum, pe lângă cele 11-12 milioane lei pe care îi dăm în fiecare an pentru subvenția la energie termică, trebuie să mai adăugăm un milion lei. Voi propune Consiliului Local o creștere a prețului de referință la energia termică pentru populație, în contextul în care dacă la Botoșani prețul de referință al energiei termice este de 164 lei gigacaloria, ceea ce plătește abonatul persoană fizică, în condițiile în care prețul de producere a unei gigacalorii este de 370 lei. Vă spun că Suceava are 240 lei pe gigacalorie, Iașul 245 lei. Noi acordăm subvenție de la 374 lei până la 164 lei. A fost o decizie socială, dar speram că odată vom pune și noi piciorul în prag”, a menționat Flutur.

Propunerea este ca prețul să ajungă undeva la 210-230 lei gigacaloria. Primarul susține că dacă s-ar merge undeva la 230 lei, ar rezulta o economie la bugetul local de peste 3 milioane lei pe an.

Propunerea va fi înaintată Consiliului Local care va decide în consecință.

 

2 thoughts on “Primăria, obligată să mărească prețul la energia termică pentru populație din cauza bugetului auster. Cu cât ar putea crește

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *