Medic Direcția de Sănătate Publică, despre rujeolă: Evoluția cazurilor din ultimele două săptămâni ne face să tragem un semnal de alarmă

dan slincu alecu irina dspCazurile de rujeolă la copii se înmulțesc în județul Botoșani, atrag atenția medicii de la Direcția de Sănătate Publică. Irina Alecu, medic epidemiolog în cadrul DSP Botoșani, a declarat că trei cazuri de rujeolă au fost înregistrate în ultima perioadă în județ, asta în timp ce numărul copiilor vaccinați în noiembrie este de 776 față de 1.500 câți au fost vaccinați în iulie, de exemplu.

La nivelul județului Botoșani, evoluția cazurilor din ultimele două săptămâni ne face să tragem un semnal de alarmă și o atenționare a părinților în ceea ce înseamnă rujeola. Avem în ultima perioadă trei cazuri de rujeolă la copii, care nu se încadrează nici măcar la grupa vaccinală. Vorbim de copii care au vârsta sub nouă luni sau care la împlinirea vârstei de nouă luni erau internați în diverse unități sanitare cu patologii. În contextul imunității scăzute datorate bolii, acești copii au contactactat rujeola de la alți copii, care e posibil să nu fi fost vaccinați. Evoluția numărului de copii vaccinați în județ iarăși este un semnal de alarmă. În luna iulie, când s-a demarat campania la nivel naținonal de conștientizare a părinților privind importanța vaccinării împotriva rujeolei la nivelul județului reușeam să vacinăm 1500 copii, în noiembrie centralizarea datelor arăta că doar 776 de copii au fost vaccinați împotriva rujeolei, ceea ce predispune la apariția de noi cazuri”, a menționat Irina Alecu.

like facebookReprezentanții DSP încearcă să identifice în teritoriu copiii nevaccinați, acțiunea fiiind derulată atât prin cabinetele medicilor de familie, cât și prin asistenții medicali comunitari.

Principalele grupe de copii care nu sunt acoperite vaccinal sunt cei din grupa suplimentară nouă luni-11 luni , care ar trebui să primească acum o doză suplimentară de vacccin, dar și la copii cu vârste de 5-9 ani, unde observăm o scădere alarmantă a copiilor vaccinați. Tot la 5-9 ani atragem atenția că avem 300 de copii pe care nu reușim să-i identificămîn teritoriu. Nu sunt prezenți la diomiciliul declarat către medicul de familie și ne încarcă statistica de copii nevaccinați”, a adăugat medicul botoșănean.

 

One thought on “Medic Direcția de Sănătate Publică, despre rujeolă: Evoluția cazurilor din ultimele două săptămâni ne face să tragem un semnal de alarmă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *