O nouă alertă de pestă porcină. Comercializarea porcinelor în oboarele din județ, interzisă

viorel axinte dsv dan slincuCirculația porcului viu pe șoselele de pe raza județului Botoșani este interzisă, anunță reprezentanții Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor. De asemenea, nu este permisă comercializarea porcinelor în niciun obor de pe raza județului, chiar dacă sunt autorizate sanitar-veterinar.

like facebookPentru că alerta de pestă porcină este maximă pe teritoriul României, în special pentru județele de graniță, începând cu Satu-Mare și terminând cu Constanța, circulația porcului viu pe șoselele județului rămâne interzisă. Toate oboarele care funcționează, autorizate sau nu pe raza județului, sunt închise pentru specia porcină. Au voie să intre doar bovine, cabaline și oi. Porcul de la populație nu circulă pe străzile județului sub niciun fel de motiv, cu excepția cazurilor în care merg la abator direct pentru sacrificare. Deținătorul de porcină care are crotalie și figurează în baza națională de date electronică poate să meargă la abatorul autorizat, în județul Botoșani singurul abator care sacrifică porcine de la populație fiind abatorul de la Dracșani”, a declarat medicul Viorel Axinte, de la DSVSA.

 Pentru a putea fi comercializată carnea din gospodăriile proprii, cetățenii trebuie să obțină toate documentele necesare de la medicul veterinar și de la abatorul unde se sacrifică animalul. În restul situațiilor, oricine sacrifică un porc la domiciliu este numai pentru consumul personal, atrag atenția reprezentanții DSVSA Botoșani.

Șase echipe mixte de control vor executa până pe data de 7 ianuarie controale zilnice în piețe agroalimentare, târguri și oboare, abatoare, fabrici de carne și fabrici de lapte.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *