Un hacker din comuna Dumbrăveni, care a ridiculizat mai multe persoane, printre care si o angajata de la Memorialul Ipotesti a fost trimis in judecata de procurorii suceveni, informeaza Monitorul de Suceasva. Potrivit cotidianului citat, acesta a fost arestat la începutul lunii februarie a acestui an, sub acuzaţia că a „spart” zeci de calculatoare, intrând ilegal în acestea prin intermediul unui virus informatic de tip cal troian. El riscă o pedeapsă de până la 12 ani de închisoare.
Marius Relu Balan, în vârstă de 20 de ani, a fost dat pe mâna judecătorilor, pentru săvârşirea unui lanţ întreg de infracţiuni: acces fără drept la un sistem informatic, prin încălcarea măsurilor de securitate, alterarea integrităţii datelor informatice, deţinere, fără drept, a unui program informatic şi şantaj.
Potrivit rechizitoriului, tânărul, care nu are o pregătire în domeniul informatic, a învăţat, singur, de pe internet, despre programe de monitorizare şi acces neautorizat, însă nu a reuşit să termine clasa a III-a, figurând în foaia matricolă doar cu două clase.
Marius Relu Balan a fost pus sub învinuire pentru că, în cursul lunilor ianuarie şi februarie 2010, a pătruns ilegal în calculatoarele mai multor persoane fizice, dar şi ale unei instituţii din Botoşani, şi a ameninţat utilizatorii că va şterge toate datele informatice, dacă nu achiziţionează cartele de reîncărcare Orange şi nu-i comunică codul acestora.
Atac informatic la Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu”
Pe data de 14 ianuarie a.c., bibliotecara Memorialului Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu”, Smaranda Pintilei, lucra la calculatorul de serviciu, când la un moment dat, pe ecranul acestuia a apărut un mesaj tip text cu următorul conţinut: „Sună-mă” şi un număr de telefon mobil.
Femeia a sunat la respectivul număr şi i-a răspuns o persoană de sex masculin, care i-a cerut datele de stare civilă, iar când a refuzat să i le dea, a închis, precizându-i, însă, că o să fie nevoită să sune din nou.
Fără a interveni deloc asupra calculatorului, Smaranda Pintilei a observat că acesta s-a închis.
Pentru că în zilele ce au urmat a reuşit să deschidă şi să lucreze pe computerul cu pricina fără nici o problemă, femeia a dat uitării incidentul.
Nu pentru mult timp, pentru că, o săptămână mai târziu, când a venit la serviciu şi a deschis calculatorul, bibliotecara a observat lipsa tuturor fişierelor şi aplicaţiilor de pe desktop, iar în locul acestora un fişier text în care era indicat acelaşi număr de telefon cu mesajul: „dacă vrei să ai înapoi tot ce ai avut sunămă, sunt Mojo sau Jamaica”.
Angajata Memorialului Ipoteşti a sunat din nou la numărul în cauză şi i-a răspuns aceeaşi persoană, Marius Relu Balan susţin anchetatorii, care i-a spus că, dacă vrea toate datele informatice înapoi, trebuie să cumpere o cartelă de reîncărcare Orange în valoare de 10 euro şi să-i comunice codul acesteia.
Biblioteca a anunţat conducerea instituţiei, care la rândul ei a sesizat poliţia, cazul fiind redirecţionat structurilor de combatere a criminalităţii informatice.
Balan – se explică în rechizitoriu – a aflat ID-ul de messenger pe care bibliotecara îl folosea, precum şi parola aferentă, şi l-a folosit, ulterior, pentru a trimite şi altor persoane din lista ei virusul, în speranţa că va obţine controlul asupra altor calculatoare.
Suceveanul a trimis, într-adevăr, virusul la două persoane din lista de messenger a Smarandei Pintilei, însă nu a reuşit să treacă de programele antivirus performante, pe care respectivele persoane le aveau instalate în calculatoare.
În actele de sesizare a instanţei de judecată se arată faptul că Marius Relu Balan a accesat în mod neautorizat şi sistemul informatic al Memorialului Ipoteşti, sustrăgând date confidenţiale ale instituţiei, şi anume: fişiere cu obiecte de patrimoniu, precum şi scanările obiectelor de patrimoniu.
Din fericire, datele nu au fost pierdute definitiv, întrucât existau în cadrul instituţiei copii de siguranţă.
Zeci de victime
Victimele lui Marius Balan nu îşi puteau folosi practic propriile calculatoare, decât cu acceptul tânărului din Dumbrăveni, care le solicita în schimb codul unor cartele de reîncărcare Orange, pentru a-şi creşte creditul de pe propriul telefon mobil.
În perioada în care a fost monitorizat de structurile de combatere a crimei organizate, aproximativ două săptămâni, Balan a reuşit să atace şi să acceseze calculatoare a opt persoane, majoritatea minori.
Anchetatorii susţin că suceveanul avea aceste îndeletniciri penale încă din 2008-2009 şi cred că numărul victimelor acestuia este de ordinul zecilor.
Printre acestea şi Elena N., o adolescentă de 17 ani, din judeţul Mehedinţi. Discuţiile telefonice dintre respectiva minoră şi tânărul din Dumbrăveni au fost înregistrate de anchetatori.
Iată un fragment elocvent:
Marius Balan: Auzi, cum nu te-ai dus la magazin, aşa nu-ţi dau nici eu voie să intri pe mess. Ai înţeles?
Elena N.: Da
M.B.: Nu te stresa degeaba să-l mai aprinzi, că nu te las! Da? Degeaba îl aprinzi!
E.N.: Bine.
M.B.: După ce iei cartela, vii, îmi dai codul, atunci o să-ţi vezi de treabă în continuare, n-are nimeni nimic cu tine. Până atunci asta este!
(…)
M.B.: Dacă o să încerci mult şi o să mă stresezi, am să ţi-l stric de tot (n.r. – calculatorul).
Traume psihice pentru o adolescentă în vârstă de 13 ani
Pe lângă anii de puşcărie pe care-i riscă, tânărul din Dumbrăveni va trebui să plătească şi suma de 5.000 de lei, reprezentând cheltuielile de urmărire penală. Acestora li se vor adăuga, cel mai probabil, cheltuielile de judecată şi eventuale daune morale pe care le va avea de plătit victimelor.
De exemplu, tatăl unei minore de 13 ani, din municipiul Baia Mare, s-a constituit parte civilă în proces, susţinând că fiica sa, al cărei calculator a fost atacat de tânărul din Dumbrăveni, a rămas cu importante traume psihice manifestate printr-o stare de teamă permanentă şi insomnii.
În cursul lunii ianuarie a.c., Diana D. se afla în faţa calculatorului şi a acceptat descărcarea unui fişier de la una dintre persoanele aflate în lista de contacte a aplicaţiei Yahoo!Messenger, crezând că e o glumă a unuia dintre prietenii ei.
Deşi avea instalat un program antivirus, pe ecran i-au apărut diverse mesaje tip text cu instrucţiuni prin care i se spunea să cumpere o cartele reîncărcabilă şi să transmită codul la un anumit număr de telefon, în caz contrar urmând să-i fie şters tot din calculator.
După câteva zile, minora de 13 ani şi-a anunţat tatăl despre ceea ce i s-a întâmplat, iar acesta din urmă a sunat la numărul de telefon care apărea pe ecranul calculatorului.
În momentul în care a refuzat cererea hackerului, au început să-i fie şterse din calculator mai multe fişiere, iar tatăl adolescentei în vârstă de 13 ani a deconectat imediat unitatea de la sursa de curent.
Singura soluţie
Diana N., în vârstă de 14 ani, din Râmnicu Vâlcea, a refuzat să-i plătească taxa de 5-6 euro pe care Balan i-o cerea pentru a o lăsa să utilizeze calculatorul.
Timp de o săptămână, când încerca să acceseze internetul, Balan îi închidea calculatorul. Pentru a fi şi mai convingător, explică anchetatorii, tânărul din Dumbrăveni, i-a schimbat parolele de la cele două ID-uri de messenger pe care adolescenta le folosea.
În cele din urmă, minora şi-a reformatat calculatorul, şi-a reinstalat sistemul de operare şi şi-a pus un antivirus performant. Aceasta de altfel era şi soluţia la care au apelat majoritatea victimelor, pentru a scăpa de virusul trimis de hackerul din Dumbrăveni.
„Uite, îţi dispare tot de pe desktop. Acum scot DVD-ROM-ul afară. Ecranul, mă joc cum vreau eu, îl întorc în ce formă vreau eu. (…) Văd la tine în calculator acuma…”
Ionuţ Bălţat, din municipiul Bucureşti, a primit în seara zilei de 7 februarie a.c., în jurul orei 21:00, pe messenger, un mesaj de la un prieten. Nebănuind că este un virus, a acceptat, iar controlul calculatorului său a fost preluat de Marius Relu Balan.
Dintre cele opt părţi vătămate, doar bucureşteanul a fost de acord să-i plătească „taxa” suceveanului.
Ionuţ Bălţat: „Nu ştiu, că eu nu prea le am cu calculatoarele, eu ce intru pe mess, stau de vorbă cu cine am de stat…
Marius Balan: Pot să ţi-l ard… De exemplu, uite îţi fac, îţi dispare tot de pe desktop. Eşti în faţa calculatorului?
I.B.: Da
M.B: Ţi-o dispărut toate icoanele, da?
I.B.: Da
M.B.: Acum scot DVD-ROM-ul afară. O ieşit? (…) Aşa. Ecranul mă joc cum vreau eu, îl întorc în ce formă vreau eu. (…) Văd la tine în calculator acuma… Pot să ţi-l şi ard…
I.B.: Bun. Nu aş vrea chestia asta să mi le arzi, înţelegi?
M.B.: Te duci la magazin, iei o cartelă Orange, de 5 euro, vii, mi-o dai şi te las în pace. (…) Vii frumos la internet, îmi scrii codul şi te-am salutat.
Anchetatorii acestui caz au ştiut încă de la început cu cine au de-a face şi cine se ascunde în spatele acestor atacuri, după ce, în una dintre discuţiile cu victimele sale, Marius Relu Balan a activat camera web a calculatorului propriu.
Ofiţerii de la Crimă Organizată au găsit pe internet, căutând după ID-ul de messenger al tânărului din Dumbrăveni, şi mai multe fotografii de-ale acestuia.
La data de 8 februarie a.c., Balan a fost reţinut pentru 24 de ore, iar o zi mai târziu a fost arestat preventiv