Botosaneni ingropati in datorii de 40 milioane euro

122,8 milioane lei este suma la care au ajuns restantele bancare ale persoanelor fizice si agentilor economici din Botosani in luna martie a acestui an. 94,2 milioane de lei sunt la creditele in lei si 28,6 milioane la cele in valuta.
 
Botosanenii fac din ce in ce mai greu fata creditelor bancare obtinute in perioada 2005-2009. Potrivit statisticilor Bancii Nationale a Romaniei, in momentul de fata restantele persoanelor fizice care au credite bancare au ajuns la 122,8 milioane de lei, in conditiile in care in aceeasi luna a anului trecut erau de numai 26,7 milioane de lei. Aceasta crestere de peste patru ori a restantelor are loc in conditiile in care valoarea totala a creditelor in martie 2010, comparativ cu martie 2009, este mai mica cu 138,3 milioane de lei.
 
 
Volumul creditelor a scazut
 
Perioada
Valoare totala a creditelor
Agenti economici
Populatie
Moneda creditului
Martie 2009
1.051 milioane lei
500 milioane lei
551 milioane lei
Lei
Martie 2009
882,9 milioane lei
296 milioane lei
586,9 milioane lei
Valuta
Martie 2010
955,2 milioane lei
447,6 milioane lei
507,6 milioane lei
Lei
Martie 2010
850,8 milioane lei
300,7 milioane lei
550,1 milioane lei
Valuta
 
*La creditele in valuta s-a facut transformarea in lei
 
„Suntem in trand”
Reprezentantii bancilor din Botosani spun ca se asteptau la o crestere a restantierilor in conditiile in care veniturile, atat ale celor angajati in sistem privat cat si ale bugetarilor, au scazut in ultimul an. „E clar ca sunt probleme, dar e vorba de tot sistemul bancar din Romania si nu doar la Botosani. In ceea ce ne priveste putem spune ca suntem in trand. Nu stam nici foarte bine, dar nici nu avem probleme foarte mari. Au fost si vremuri mai bune, dar acum posibilitatile financiare ale populatiei au scazut. Noi speram ca lucrurile sa-si revina”, a spus Dan Vasiliu, directorul unei sucursale bancare.
 
Restantierii vin mai ales din sistemul privat
Economistii prevad o crestere si mai mare a restantelor la banci in urmatoarea perioada, in conditiile in care salariile bugetarilor vor fi diminuare cu 25%. Acestia sustin ca restantele existente in prezent vin in special de la persoane care lucreaza in sectorul privat si ca din vara acestui an nu vor mai putea sa-si plateasca ratele nici cei din sectorul de stat.
„Au crescut foarte mult restantele la banci si vor creste in continuare daca se aplica masurile Guvernului. Una din 4-5  persoane care au credit este din sistemul bugetar. Diminuarea veniturilor cu 25% va duce in mod cert la o crestere a restantelor. Situatia este una proasta si daca nu se vor lua masuri urgente de stimulare a consumului si mediului de afaceri, va fi si mai greu. Taierile salariilor si pensiilor nu rezolva problema”, a spus economistul Gheorghe Sorescu