Parteneriat roman, bulgar si turc la Scoala din Hiliseu Horia

In perioada 17-21 mai 2010, a avut loc la Scoala cu clasele I-VIII Hiliseu-Horia a doua reuniune de proiect din cadrul Parteneriatului Multilateral Comenius “Roads to the roots”, care se desfasoara in perioada 2009-2011 si are ca parteneri : Scoala cu cl. I-VIII nr. 8 “Mihail Kogalniceanu” Dorohoi- scoala coordonatoare, Scoala cu cl. I-VIII Hiliseu-Horia,Gradinita “dr. Gani Bahadirli” Iskenderun, Turcia si Scoala I-OU “St. Kliment Ohridski” Sandanski- Bulgaria- parteneri.

Principalele obiective ale parteneriatului sunt:

– Reintoarcerea tinerei generaţii către adevărata lor identitate prin descoperirea tradiţiilor, conservarea adevaratelor valori spirituale şi umane;

– promovarea toleranţei, a respectului şi diversităţii şi susţinerea dialogului intercultural

– dezvoltarea cooperării între şcolile partenere în vederea stimulării interesului pentru învăţarea pe tot parcursul vieţii 

Delegatia straina a fost formata din 23 cadre didactice si elevi din scolile partenere din Bulgaria si Turcia, elevii fiind gazduiti in familiile elevilor romani din Dorohoi si Hiliseu-Horia, dupa principiul reciprocitatii.

Programul reuniunii a fost bogat si variat, urmarind atingerea obiectivelor parteneriatului dar si prezentarea la inalt nivel a scolii noastre precum si al traditiilor si obiceiurilor populare romanesti si al specificului national.

In acest sens, au iesit in evidenta  Centrul Comunitar pentru educatie socio-sanitara din satul Hiliseu-Crisan ( dotat cu sala de spectacol,sala de conferinta, biblioteca si cabinet medical) si sala traditionala de la Scoala Hiliseu-Horia (cuprinzand unelte si instrumente traditionale romanesti precum si costume populare)

Programul reuniunii a vizat patru directii:

1- Intalnirea delegatiei straine cu elevii, cadrele didactice, comunitatea locala si autoritatile locale.Membrii delegatiei au vizitat toate cele cinci scoli si gradinite de pe raza comunei Hiliseu-Horia, dar si Scoala nr.8 “Mihail Kogalniceanu” din Dorohoi, avand ocazia sa cunoasca sistemul educational romanesc si particularitati ale scolilor noastre,sa interactioneze cu cadrele didactice si elevii, sa-si insuseasca exemple de bune-practici oferite de scolile noastre,sa schimbe pareri si opinii, sa ofere solutii din experienta scolilor de provenienta iar elevii straini sa participe la orele de curs alaturi de elevii nostri.Mentionam prezenta onoranta la activitatile desfasurate a dl. primar Constantin Babliuc, dl. viceprimar Ioan Butnariu si a d-nei insp.pt integrare si cooperare europeana, prof. Rodica Mighiu, din cadrul ISJ Botosani.

2 –  Activitati cultural-educative ale elevilor scolii noastre

Elevii tuturor scolilor din comuna Hiliseu-Horia si ai Scolii nr.8 “ M. Kogalniceanu” Dorohoi au intampinat oaspetii cu paine si cu sare, dupa obiceiul traditional, si au prezentat cantece si dansuri populare din Moldova care au incantat asistenta.

 In plus, elevii scolii Hiliseu-Crisan au prezentat un dans modern vizand unitatea si diversitatea sub egida Uniunii Europene, prescolarii gradinitei Iezer au prezentat o parada a modei purtand costume realizate din materiale reciclabile,elevii si prescolarii Scolii Hiliseu-Closca au sustinut dansuri din unele tari europene, elevii scolii Hiliseu-Horia au realizat o sezatoare traditionala in care au scos in evidenta obiceiuri specific moldovenesti legate de activitati economice din trecut, elevii si profesorii din Turcia au prezentat dansuri si obiceiuri traditionale din tara de origine iar elevii clasei I A de la Scoala nr 8 din Dorohoi au sustinut un dans tiganesc.

 Pe langa cele prezentate mai-sus, elevii ajutati de cadrele didactice au realizat o expozitie cu mancaruri traditionale (Hiliseu-Crisan), colturi verzi (Hiliseu-Horia),colturi traditionale (Hiliseu-Closca), expozitii legate de abilitatile practice,expozitii de desene, expozitii legate de tematica parteneriatului “Roads to the roots”

3-  vizite de documentare la diferite obiective in scopul cunoasterii traditiei populare si a mostenirii culturale romanesti.

In scopul cunoasterii  traditiei populare si a mostenirii culturale romanesti, am realizat vizite de documentare  la biserica "Adormirea Maicii Domnului" din satul Hilişeu-Crişan ctitorită de V. Curt în anul 1802 si in imprejurimile satului.( case traditionale), Muzeul etnografic din Radauti, atelierul traditional de ceramica neagra de la Marginea, muzeul Manastirii Putna, Casa Memoriala Mihai Eminescu- Luceafarul poeziei romanesti si Complexul muzeal din Ipotesti.

4- sedinte de proiect

    Sedintele echipelor de proiect ale celor patru parteneri au avut loc zilnic in scopul atingerii obiectivelor reuniunii. Astfel s-a analizat modul realizarii produselor finale propuse pentru primul an al proiectului si s-au facut adnotari si completari pentru pagina de website a proiectului

           S-au purtat discutii privind produsele finale ce vor fi realizate in al doilea an de proiect si s-au stabilit,de comun acord,responsabilitatile si termenele de realizare:

      – redactarea cartii de bucate , tradusa in limbile partenerilor ce va contine retete traditionale specifice tarilor implicate. Stabilirea parametrilor tehnici.   

     – realizarea celui de-al treilea CD/DVD care va contine filme cu elevii in timp ce prepara mancaruri traditionale in scopul dezvoltarii abilitatilor practice si antreprenoriale. Stabilirea parametrilor tehnici.

     – Discutii privind organizarea atelierelor de lucru “ Maini indemanatice”, in vederea realizarii expozitiei ce va avea loc in noiembrie 2010 in cadrul celei de-a treia reuniuni de proiect din Turcia.

Concluzionam ca reuniunea de proiect de la Scoala cu cl. I-VIII Hiliseu-Horia si-a atins obiectivele, partenerii nostri apreciind buna organizare si varietatea programului reuniunii.Acest real succes, a fost posibil prin implicarea totala membrilor echipei de proiect, a tuturor cadrelor didactice si a elevilor precum si cu sprijinul autoritatilor locale si al Inspectoratului Scolar Judetean Botosani.

DSC04385.jpg

DSC03730.jpg

DSC04142.jpg