Senatorul Gheorghe Marcu a sustinut in Senat o declaratie politica intitulata „Dupa 20 de ani”

Senatorul PSD de Botosani, Gheorghe Marcu, a sustinut in Senat o declaratie politica intitulata "Dupa 20 de ani", pe care o puteti cit in continuare.

«Alegerile legislative din 20 mai 1990, urmare jertfei a peste 1.000 de tineri din Decembrie 1989, au pus temelia formarii democratiei de drept european. Ma consider o persoana norocoasa, deoarece am facut parte din primul parlament post-decembrist, rezultat in urma alegerilor de acum 20 de ani. Atunci, viata politica era confuza si agitata, avand poate ca argument principal existenta aproape a 50 ani de totalitarism si izolare a Romaniei.

Dar toate acestea erau dominate de uriasa speranta a tuturor romanilor pentru libertate, libera exprimare si pentru o viata mai buna. In acele zile am acceptat cu toti ideea pluralismului ideologic, materializat in partidele nascute.

Intelepciunea, fair-play-ul, toleranta ca schimb de opinii, au constituit mijloace de promovare a interesului national, fiind considerate cuceriri ale vietii noastre parlamentare. Atunci, am invatat importanta si rigorile democratiei acestei institutii, precum si o noua munca, acea de legiuitor.

Facand o intoarcere in timp, dincolo de resentimente si adversitati, mi se pare moral sa recunoastem ca fiecare dintre cei care au lucrat in forul legiuitor al tarii, in acesti 20 de ani, si-au zidit o pare din suflet la edificiul atat de pretios al democratiei.

Atunci, multi dintre noi, confundam realitatea dura a noului sistem cu sperantele si visele noastre de mai bine. Credeam, ca numai simpla dorinta era suficienta, pentru faurirea unui viitor lipsit de obstacole.

In decursul acestor ani, am constatat ca democratia si progresul se cuceresc cu mari sacrificii. De multe ori falsele solutii gasite de guvernanti s-au rasfrant asupra cetatenilor ingreunandu-le viata de zi cu zi, iar statul roman a ajuns in incapacitatea de a le furniza acestora, servicii de educatie, de sanatate, de asistenta si protectie sociala si de garantare a ordinii publice.

Odata cu aparitia crizei, nemultumirile sunt mai evidente datorita lipsei dialogului atat de necesar in aceste momente pentru gasirea unor solutii comune.

Starea de spirit a populatiei cunoaste acum o puternica radicalizare, in contextul in care oamenii sunt nevoiti sa adopte, brusc, un comportament de supravietuire. Constat, cu tot regretul ca nu invatam din greselile trecutului si nu avem capacitatea sa marcam evenimente istorice care au avut o influienta majora in viata romanilor.

Fie ca momentul aniversar, care va fi sarbatorit peste trei zile, sa ne determine sa folosim precum fostii nostri colegi de acum 2 decenii, intelepciunea, toleranta si dialogul pentru ca milioane de romani, care ne urmaresc cu multa speranta, sa aiba de castigat.»