Acțiuni de amploare desfășurate de polițiștii botoșăneni. Peste 340 de mașini au fost răscolite de peste 100 de polițiști

filtre ale politiei la BotosaniFurturile şi faptele antisociale săvârşite de infractorii voiajori prezintă un specific aparte şi o complexitate deosebită generată în primul rând de faptul că autorii comit infracţiunile călătorind în diferite locaţii, pe trasee care asigură legătura facilă cu ieşirile din judeţe.

 Infractorii voiajori dispun de mijloace de transport şi îşi adaptează activitatea infracţională în funcţie de vulnerabilităţile identificate în teren. Abordează persoane întâlnite pe stradă sub diverse pretexte (ca fiind turişti, având probleme medicale, vânzare de obiecte, etc.) culegând astfel informaţii cu privire la persoane care deţin sume de bani sau bunuri de valoare. Deseori activitatea infracţională se desfăşoară în mai multe zile, după documentarea cu privire la anumite persoane, zone şi locaţii, trecându-se la săvârşirea infracţiunii propriu-zise.

Deşi cazurile privind furturile prin împrietenire sau înşelăciunile prin diverse moduri de operare au fost intens mediatizate împreună cu recomandări preventive, în continuare unele persoane, în special cele vârstnice tratează superficial această problematică, generând un risc victimal crescut.

like facebookPentru prevenirea unor evenimente negative şi descurajarea celor pretabili la săvârşirea unor astfel de infracţiuni, în data de 15 noiembrie, poliţiştii botoşăneni au organizat o amplă acţiune, atât în mediul rural cât şi în cel urban.

Peste 110 poliţişti au fost prezenţi pe drumurile europene, naţionale şi judeţene de pe raza judeţului Botoşani. Au participat poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale – IPJ Botoşani şi poliţiştii judiciarişti de la nivelul subunităţilor, dar şi poliţiştii de ordine publică şi de investigare a criminalităţii economice şi poliţiştii rutieri pentru oprirea în trafic a vehiculelor.

În cadrul acţiunii au fost oprite şi controlate 346 de autovehicule. Poliţiştii au aplicat 51 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 14.670 de lei. Au fost verificate, introduse în bazele de date şi aplicaţiile poliţiei, fotografiate şi amprentate 13 persoane.

Pentru a nu cădea victime ale infracţiunilor comise de infractorii voiajori le recomandăm cetăţenilor:

  • să nu dea curs unor oferte comerciale aparent avantajoase şi să nu furnizeze date cu privire la vecini sau alte persoane.
  • să nu dea curs unor oferte constând în vânzarea diferitelor obiecte de uz casnic direct la domiciliu (tigăi, covoare, perdele). Acestea sunt doar pretexte folosite de persoane necunoscute pentru a intra în locuinţa cumpărătorului, iar în momente de neatenţie sustrag chiar şi bunuri din imobil
  • nu lăsaţi să intre în locuinţa dumneavoastră persoane necunoscute, ce se recomandă a fi de la diverse firme de publicitate, de la societăţile de gaz, energie electrică fără a vă prezenta documente avizate ce le fac identificabile.

Sursa: comunicat IPJ Botoșani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *