Povestea unei botoșănence, mamă a 18 copii, 39 de nepoți și 17 strănepoți

Foto: doxologia.ro
Foto: doxologia.ro

Auzisem că undeva în codrii Goroveiului ar exista o familie cu 18 copii… Îndoielnic la început, iar mai apoi curios, am pornit într-o zi frumoasă de toamnă să văd dacă cele auzite sunt adevărate.

Ajuns în fața porții familiei Adam, sunt întâmpinat de cei patru străjeri ai casei, care dau de veste că cineva străin se apropie. Mai în depărtare, se zărește o bunicuță gârbovită de greutățile vieții și de trecerea anilor. Ceva se întâmplă în interiorul meu; sufletul îmi este străpuns de o mare bucurie, descoperind în bunicuța ce ședea în fața mea și îmi răspundea la întrebări, povestindu-mi întâmplări din viața ei, o mamă creștină model!

18 copii, 39 de nepoți și 17 strănepoți

Bunica Elena, în vârstă de 81 de ani, este originară din satul Cobâla, comuna Șendriceni. Al Doilea Război Mondial a lăsat-o orfană de tată la frageda vârstă de 14 ani, ea fiind cea mai mare dintre cei patru copii ai familiei Avătăjiței. Se căsătorește cu tânărul Octav Adam la vârsta de 18 ani și merge alături de soțul ei, care era șef de post la Hănești. Spre sfârșitul anilor ’60 se mută în cătunul din vecinătatea Mănăstirii Gorovei, comuna Văculești, unde cei doi soți își construiesc o căsuță în care astăzi locuiește bunica Elena și doi dintre cei 12 copii care sunt în viață.

Familia Adam – o raritate în zilele noastre

like facebookDupă cum se știe, populația țării noastre este într-o continuă scădere. În zilele noastre, când auzi de o familie cu 5, 6, 7 copii, ai tendința să te minunezi sau nu te poți abține – cum am mai auzit – a-i judeca de așa-zisa inconștiență a părinților. Eu sunt unul dintre aceia care se bucură și se minunează de curajul, puterea și dragostea de care dau dovadă acești oameni. E ușor să dai naștere unui singur copil și să-l crești dar 18… o asemenea mamă este adevărată eroină!

Când vorbim de familia Adam ne referim de fapt la cei 18 copii, 39 de nepoți și 17 strănepoți.

Bunica Elena mi-a împărtășit numele celor 18 copii cărora le-a dat viață începând cu Alexandru în vârstă de 67 de ani, apoi Valerică, Vera, Ilie, Steluța, Valentina, Octav, Lăcrămioara, Ileana, Cecilia, gemenii Niculai și Niculina, Mihai, Maria, tripleții Mirela, Mioara și Ioan și Marcela, care are 43 de ani.

Ultimile două decenii au fost ani grei pentru această familie. După ce a rămas văduvă în urmă cu douăzeci de ani, bunica Elena a trebuit să își îngroape și o parte din copii și nepoți.

Întâlnirea cu această mamă eroină a lăsat în sufletul meu o bucurie nespusă… avem nevoie de astfel de exemple, de astfel de eroi! (Pr. Marius Ionuț Onofrei – Parohia Strahova)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com