Un fermier din Botoșani răscumpără pământ de la străini și-l cultivă cu soiuri românești. „Am cumpărat cu mari eforturi, cu mari piedici”

porumb fundulea avadanei fermierDumitru Avădănei este unul dintre cei mai prosperi agricultori din judeţul Botoşani. Are în administrare peste 2.000 de hectare de teren pe care cultivă cereale. Recent, a devenit primul fermier din regiunea de nord-est a României care a răscumpărat terenuri aflate în proprietatea unor investitori din străinătate. În luna august, şi-a dublat practic suprafaţa disponibilă pentru agricultură, cumpărând 1.000 de hectare aflate în proprietatea unui danez, scrie Adevarul.

like facebook„Până acum două luni, aveam 1.000 de hectare. Mai apoi, am cumpărat pământ de la un străin. Este vorba despre ferma de la Hăneşti, de 1.000 de hectare, a danezului Jorgen. Aş vrea să cumpăr de la ei cât mai mult teren şi să-l cultiv hibrizi de-ai noştri, româneşti“, spune fermierul botoşănean.

Dumitru Avădănei susţine că tranzacţia a fost anevoioasă.

„Am cumpărat cu mari eforturi, cu mari piedici. Doar o singură bancă a acceptat să mă crediteze pentru acest“, adaugă antreprenorul.

„A molipsit“ mai mulţi fermieri

În jurul lui Avădănei s-au grupat şi alţi investitori agricoli din zonă, deveniţi prosperi în ultima perioadă. Aceştia formează o asociaţie, deocamdată informală, centrată pe dezvoltarea suprafeţelor cultivate cu soiuri româneşti. Cercetătorii vorbesc despre Botoşani ca fiind judeţul cu unul dintre cele mai fertile soluri din România. Din acest motiv, dar şi datorită preţului scăzut de achiziţie, judeţul moldav a fost un magnet pentru investitorii străini. Până în 2015, peste 20.000 de hectare de teren fertil din judeţul Botoşani au fost cumpărate de antreprenori italieni, americani, danezi sau germani. În ultimii doi ani însă, investitorii români au început să recâştige teren. Preţurile de achiziţie au crescut, iar localnicii sunt mai puţin dispuşi să-şi înstrăineze pământul.

Citeste mai mult: adev.ro/oyptx6

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *