FOTO Statuile lui Eminescu și Veronica Micle, pe marginea iazului fostului șef de la Poliția Rutieră

bust eminescu si veronica la zmauStatuile poetului Mihai Eminescu și Veronica Micle, amplasate pe marginea iazului Loești, au fost dezvelite și sfințite, joi, de trei preoți. Acestea au fost realizate de sculptorii Florin Grosu și Ionel Crâșmariu, la cerința fostului șef al Poliției Rutiere,. Dumitru Zmău, care este și proprietarul iazului respectiv. Zmău a spus că ideea i-a venit după ce a găsit într-un manuscris o scrisoare a fratelui mai mic a lui Eminescu, Matei Eminescu, că marele poet mergea la iazul Loești, atunci când se întorcea de la Viena. Mai mult, Dumitru Zmău vrea ca prin ceea ce a realizat pe marginea iazului să educe tânăra generație.

like facebookAcest monument dedicat lui Eminescu l-am avut de mai mult timp. L-am realizat puțin mai greu, nu datorită chiar mie ci modului în care l-am conceput în realizare, pentru că se întâmplă în viață ca unii oameni să abandoneze lucruri pe care ei zic că le pot realiza și în realitate să devină o piedică care nu mi-a creat un confort deosebit. Am făcut și greșeli în viață, dar și lucruri bune. Cu ajutorul domnului Mănăstireanu, a sculptorului din Suceava, Crâșmariu Ionel am reușit să desăvârșim această lucrare concepută de pictorul Grosu Florin din Botoșani. Cu ajutorul lui Dumnezeu, al familie mele care m-a sprijinit, am realizat un lucru, având în vedere că Eminescu este al nostru, al tuturor. Acesta este arealul, pe raza acestor sate a trăit de la vârsta de 5 ani până a plecat. Există o scrisoare care mi-a întărit convingerea că nu fac un lucru și mulți mi-au adus critici că vreau să-l revendic eu. Nu, Eminescu este al nostru, al tuturor. Dacă putem să-l cinstim, să-l cinstim în fiecare zi. Vreau prin ce am construit să educăm tânăra generație. Sunt tineri care nu au auzit de Eminescu, de opera lui. Ideea mi-a venit când într-un manuscris am găzit scrisoarea fratelui mai mic a lui Eminescum, Matei Eminescu, care spunea că la iazul Loești era împreună cu Mihai când venea de la Viena”, a spus Dumitru Zmău.

La eveniment au participat și apropiați ai acestuia.

bust eminescu si veronica micle la zmau

bust eminescu si veronica micle la zmau 3

bust eminescu si veronica micle la zmau 2

bust eminescu si veronica micle la zmau 1

 

6 thoughts on “FOTO Statuile lui Eminescu și Veronica Micle, pe marginea iazului fostului șef de la Poliția Rutieră

  1. Biserica nu mai are chiar nici un dram de demnitate, nu mai analizeaza contextul in care au loc diverse evenimente, imprejurarile in care numele Veronicai s-a alaturat celui al marelui poet? In numele faimei si al banilor e permis chiar orice?
    Nu mai exista nici un dram de bun simt. Un tip care „protesteaza” in chiloti in fata Parlamentului si care se exprima ilogic, se erijeaza acum in om de cultura?
    A analizat biserica cum a reusit acest „domn” sa faca averea pe care o detine, fiind slujbas la stat, fie si intr-o functie oarecare?
    Cred ca biserica ar trebui sa fie mai atenta cu evenimentele si cu personajele pe care le cautioneaza prin prezenta. Nu de alta dar vor ajunge sfintii asemeni „doctorilor”.

  2. Nu se lasa pina nu muta nuferii la el pe balta,insa degeaba,acolo la Ipotesti,in padure este lacul care la inspirat pe inegalabilul poet.Si Virgil cu Aneta a sapat o groapa la marginea padurii si povesteau ei ca batrinii satului spun ca Eminescu isi mai spala picioarele din cind in cind.Sunteti penibili,incercati voi,niste profitori vremelnici sa schimbati istoria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *