Ziua Mondială a Nevăzătorilor, marcată la Botoşani. Persoanele fără vedere s-au relaxat jucând şah sau table, dar şi cântând

ziua internationala a nevazatorilor, botosani, stiri (2)Ziua Mondială a Nevăzătorilor a fost marcată, duminică, la Botoşani, printr-o acţiune derulată de Asociaţia Nevăzătorilor în parteneriat cu Cabinetul parlamentar al deputatului Tamara Ciofu. Persoanele fără vedere s-au relaxat jucând şah sau table, dar şi cântând, într-un cadrul organizat la etajul al patrulea al complexului comercial Uvertura Mall.

„Ziua bastonului alb”, cum se mai numeşte această zi, este o sărbătoare pentru nevăzători.

„Această zi este una foarte importantă pentru noi. Bastonul alb este obiectul care ne ajută pe noi foarte mult în mesrul pe stradă singuri. Foarte mulştă lume nu cunoaşte potenţialul unui om nevăzător. Mulţi, dacă observă un om care nu vede, face o asociere între handicapul fizic şi cel mental„, a declarat Alexandru Surugiu, preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din Botoşani.

ziua internationala a nevazatorilor, botosani, stiri (2)La rândul său, deputatul Tamara Ciofu şi-a propus ca prin astfel de acţiuni să atragă atenţia publicului că persoanele fără vedere sunt persoane normale şi că trebuie integrate în mediul social şi acceptate de ceilalţi actori sociali.

Această acţiune are scopul de conştientizare şi că boala nu se ia şi că lumea nu trebuie să se distreze pe această temă, pentru că oricând te poate paşte şi pe tine nenorocul”, a spus Tamara Ciofu.

Parlamentarul consideră că este necesată implicarea autorităţilor pentru a spriji persoanele lipsite de vedere. Ea îşi doreşte înfiinţarea unei grădiniţe speciale pentru copii nevăzători, după modelul singurei astfel de grădiniţe din România, care funcţionează la Cluj.

ziua internationala a nevazatorilor, botosani, stiri (2)Denumită şi „Ziua bastonului alb”, Ziua Mondială a Nevăzătorilor a fost instituită de Organizaţia Europeană pentru Bunăstarea Nevăzătorilor, în anul 1993, la Varşovia (Polonia). În fapt, ziua de 15 octombrie a fost proclamată „Ziua bastonului alb” de către preşedintele SUA, Lyndon B. Johnson, în 1964.

Ulterior, acest eveniment a căpătat un caracter internaţional, ziua fiind sărbătorită pe întregul mapamond. Bastonul alb, sprijinul de nădejde al persoanelor fără vedere şi, totodată, un simbol al independenţei, a fost inventat în 1930 de George A. Bonham, membru al Clubului „Lions” din Peoria, statul american Illinois.

One thought on “Ziua Mondială a Nevăzătorilor, marcată la Botoşani. Persoanele fără vedere s-au relaxat jucând şah sau table, dar şi cântând

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *