Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Satu Nou, sfințită de IPS Mitropolit Teofan

sfintire biserica, biserica satu nou, dorohoi, stiri, botosani, IPS TefanCredincioşii din localitatea Satu Nou- Protopopiatul Dorohoi, au găzduit duminică, 17 septembrie 2017, cel mai semnificativ eveniment religios care s-a desfăşurat vreodată în parohia lor, respectiv sfinţirea Bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Evenimentul a căpătat o mare amploare, atât datorită actului divin în sine şi prezenţei chiriarhului locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan, cât şi datorită numărului mare de preoţi prezenţi în soborul slujitor. Au contribuit la crearea atmosferei de maximă sărbătoare şi cele câteva sute de credincioşi prezenţi, care au avut ocazia să treacă prin altarul noului locaş sfinţit, precum şi hirotesia întru iconom stavrofor a preotului paroh Ciprian Șoptică.

sfintire biserica, biserica satu nou, dorohoi, stiri, botosani, IPS Tefan
foto: www.doxologia.ro

Ca o încununare a tuturor lucrărilor frumoase săvârşite în Parohia Satu Nou din Protopopiatul Dorohoi, IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost cel care, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat slujba de sfinţire a Bisericii parohiale „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil “, precum şi slujba Sfintei Liturghii.

Încă de la primele ore ale dimineţii, grupuri de credincioşi au sosit atât din localitate, cât şi de prin satele şi oraşele vecine, pentru a asista la evenimentul pe care enoriaşii din Satu Nou îl aşteptau de mai bine de zece ani. Bătrânii satului, dar şi tineri şi copii îmbrăcaţi în tradiţionalul costum popular l-au întâmpinat la poarta bisericii pe Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care, după tradiţionala primire cu pâine şi cu sare, a fost condus de soborul slujitor până în faţa bisericii, unde a început slujba de târnosire a locaşului de cult.

sfintire biserica, biserica satu nou, dorohoi, stiri, botosani, IPS Tefan
foto: www.doxologia.ro

Biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil “ a fost sfinţită prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul şi Marele Mir, iar Sfânta Masă din altar a fost târnosită, împodobită şi pregătită pentru slujbele cultului divin. La slujba de sfinţire, urmată de slujba Sfintei Liturghii, săvârşită pe o scenă frumos împodobită, au luat parte sute de credincioşi, care au stat şi la rând pentru a trece prin Sfântul Altar. La eveniment au participat şi membri ai autorităţilor locale.

„Viața sfântă și curată nu necesită nepărat să părăsim lumea”

sfintire biserica, biserica satu nou, dorohoi, stiri, botosani, IPS Tefan
foto: www.doxologia.ro

În cuvântul de învățătură, IPS Părinte Teofan a subliniat faptul că fiecare persoană poate avea o viață curată, bineplăcută lui Dumnezeu, asemenea sfinților: „Viața sfântă și curată nu necesită nepărat să părăsim lumea, și gospodăria, și familia, și slujbele pe care le avem. Ni se cer lucruri simple: să nu dispară rugăciunea din viața noastră, să avem o viață de familie cinstită, să ne câștigăm pâinea cu hărnicie, dar cinstit, și, din puținul pe care-l avem, să oferim ceva și celui care nu are. Cred că acesta este drumul pe care trebuie să-l parcurgem pentru a avea și noi o viață simplă și curată. Aceasta înseamnă să ducem crucea pe care Dumnezeu a așezat-o în viața noastră și poate unii dintre noi vor simți aceiași bucurie pe care a simțit-o Sfântul Apostol Pavel când a spus că «Nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăiește în mine». Să luăm o hotărâre fermă: viața mea de acum încolo o trăiesc în numele Fiului lui Dumnezeu, care M-a iubit și S-a dat pe Sine Însuși pentru mine”.

sfintire biserica, biserica satu nou, dorohoi, stiri, botosani, IPS Tefan
foto: www.doxologia.ro

La finalul Sfintei Liturghii, în momentul împărtăşirii credincioşilor, pr. protopop Stelian Ciurciun a dat citire hrisovului de sfinţire, după care părintele Ciprian Șoptică a ţinut un cuvânt de mulţumire către ctitori şi enoriaşi.

Drept recunoştinţă pentru implicarea şi hărnicia de care a dat dovadă, părintele paroh Ciprian Șoptică și părintele Gheorghe Șoptică au fost hirotesiți întru iconom stavrofor, primind crucea, bederniţa şi brâul roşu. IPS Părinte Teofan a felicitat atât pe părintele paroh, pe soţia acestuia, cât şi pe ctitori şi enoriaşi, pentru felul în care au ştiut să-şi construiască şi să-şi împodobească biserica, oferind distincţii de vrednicie tuturor celor care au ajutat de-a lungul timpului la construcţia locaşului de cult.

sfintire biserica, biserica satu nou, dorohoi, stiri, botosani, IPS Tefan
foto: www.doxologia.ro

Printre cei evidențiați s-au numărat Georgeta Grigore, care a primit distincția „Crucea Moldavă pentru mireni”, presbitera Elena Magda Șoptică, primarul Municipiului Dorohoi – Dorin Alexandrescu.

Locașul de cult din Satu Nou îi are ca ocrotitori pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil și a fost ridicat începând cu anul 2006, după ce cu un an înainte a fost pusă piatra de temelie. Lucrările de construcție au fost realizate în special cu fondurile credincioșilor, precum și cu sprijin de la autoritățile statului.

One thought on “Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Satu Nou, sfințită de IPS Mitropolit Teofan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *