Cum au ajuns să înveţe 30 de copii într-un cămin cultural. N-au apă şi merg la toaletă în WC-uri de şantier

Foto: Adevarul
Foto: Adevarul

Peste 30 de copiii din satul Codreni, judeţul Botoşani, învaţă într-o şcoală improvizată într-un cămin cultural. În locul unde se făceau nunţi şi discoteci au fost amenajate săli de clase. Elevii nu au apă deloc, iar şcoala dispune doar de toalete ca pe şantier.

Într-un loc în care se făceau odată nunţi şi discoteci, astăzi învaţă elevii de ciclul primar. Se întâmplă în satul Codreni, judeţul Botoşani, acolo unde de aproape 9 ani, sătenii aşteaptă construirea unei şcoli noi. Lucrările la noua şcoală au început în anul 2008, dar s-au împotmolit după ce Curtea de Conturi a descoperit nereguli grave privind finanţarea şi execuţia lucrării, scrie ziarul Adevarul. 

like facebookÎn aceste condiţii, căminul cultural din centrul satului, a fost reamenajat şi transformat în şcoală. Aici învaţă 30 de elevi din ciclul primar dar şi preşcolari. Condiţiile în care se desfăşoară orele de curs sunt însă de ev mediu. Şcoala improvizată nu are apă curentă, toalete în interiorul clădirii şi nici avize de funcţionare din partea DSP şi ISU. Totodată grupele de elevi pe diferite niveluri sunt obligate să înveţe în aceeaşi sală de clasă. Chiar şi în aceste condiţii de la deschiderea anului şcolar nu au lipsit însă primarul, directorul şi preotul.

Elevi înghesuiţi în două clase, fără apă şi cu wc-uri ecologice

În satul Codreni, comuna Mileanca, judeţul Botoşani, sunt înscrişi la şcoală în jur de 60 de copiii. Jumătate dintre aceştia sunt preşcolari sau elevi de ciclul primar. Ceilalţi sunt elevi de ciclul gimnazial. Până în acest an şcolar, toţi învăţăceii împărţeau un fost cămin cultural, transformat în şcoală încă din anul 2009. Odată cu noul an şcolar, elevii de gimnaziu, cei care învăţau de după-amiază în căminul cultural, au fost mutaţi la şcoala din satul vecin. Se trezesc la 6.00 dimineaţa şi pleacă cu microbuzul şcolar la Mileanca.

La şcoala improvizată din Codreni au mai rămas puştii din clasele I-IV dar şi preşcolari. Adică în total 30 de copiii, care sunt nevoiţi să înveţe într-un fost cămin cultural. Nu au apă curentă şi se spală pe mâini în găleţi cărate de învăţătoare şi educatoare de la fântânile satului. Când au nevoie la toaletă, micuţii se duc în spatele căminului cultural la nişte toalete ecologice, modulare, folosite în general pe şantiere.

”Sunt nişte condiţii materiale foarte grele. Pe lângă lipsa apei, avem o mare problemă cu materialele didactice. Noi învăţătoarele am adus totul de acasă”, spune Vasile Buhăcel, învăţătoare la Şcoala numărul 1 din Codreni. Mai mult decât atât elevi de niveluri diferite sunt obligaţi să împartă aceeaşi sală de clasă. De exemplu elevii de clasa II învaţă în acelaşi loc cu cei de clasa IV a, iar învăţătoarele trebuie să le predea în acelaşi timp.

Jonglerii cu banii de la Guvern

Propriu-zis la Codreni, elevii ar fi trebuit să înveţe într-o şcoală nouă, încă din anul 2009, exact din perioada în care au fost mutaţi în căminul cultural. De altfel din anul 2008, Şcoala 1 Mileanca, de care aparţine Şcoala din Codreni în colaborare cu Primaria Mileanca, comuna în care se află respectivul sat, au dărâmat vechea şcoală a satului şi s-au apucat de una nouă, cu bani obţinuţi de la Guvern. Lucrările au început şi timp de un an chiar s-a ridicat o bună parte a şcolii. În anul 2009, lucrările au fost sistate. Mai precis în acelaşi an, un control al Curţii de Conturi scotea la iveală grave nereguli. ”Şcoala trebuia făcută cu 4,6 miliarde lei.

A descoperit însă la aceea vreme Curtea de Conturi, lucrări neexecutate dar plătite, în special la acoperiş şi finisaje. Şcoala a fost pusă să dea banii înapoi. Dar de unde ? Constructorul a intrat în faliment şi de la el nu mai puteau fi recuperaţi banii. Fostul primar din Mileanca a fost dat şi el în judecată, dar aşteptăm ca justiţia să-şi urmeze cursul. Am fost blocaţi cu această investiţie fiindcă până la stingerea litigiului, nu puteam primi niciun ban”, spune Alexandru Azamfirei, primarul din Mileanca. Edilul spune că a găsit însă o soluţie, abia pentru la anul. Mai precis a reuşit să obţină fonduri prin PNDL pentru a termina şcoala din Codreni.

”Vreau să fiu doctoriţă”

Chiar şi în aceste condiţii de ev mediu, copiii de la Codreni nu şi-au pierdut speranţa. În mare parte mai ales datorită învăţătorilor şi educatorilor de la ţară. Cei mai mulţi reuşesc să improvizeze şi să îi bucure pe copiii cu ce au la dispoziţiei. ”Aici există doar vocaţie. Nimeni nu vine aici pentru funcţii sau bani. Că nu sunt. Aici doar iubirea pentru copii şi meserie te ţine. Sunt ca şi copiii noştri”, spune învăţătoarea din Codreni. Iar rezultatele şcolare confirmă această realitate. Şcolarii din Codreni au rezultate bune la învăţătură şi majoritatea pleacă la liceele din oraş. De mici, chiar şi în clasele fără apă şi toalete de la căminul cultural, visează. ”Eu vreau să fiu doctoriţă. Imi place să fac consultaţii”, spune o copilă de clasa a II a de la Codreni. Un alt micuţ îşi doreşte să fie bucătar, un altul poliţist, profesor de matematică sau medic veterinar. ”Copilul meu vreau să facă şcoală. Sunt cuminţi şi buni. Merită să fie şi ei băgaţi în seamă. Şi noi suntem din ţara asta”, spune mama unui copil de clasa a IV a de la Codreni.

Sursa: Adevarul

 

One thought on “Cum au ajuns să înveţe 30 de copii într-un cămin cultural. N-au apă şi merg la toaletă în WC-uri de şantier

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *