Se întâmplă la Botoșani! O şcoală construită acum opt ani prin fondurile Băncii Mondiale stă să se prăbuşească peste elevi

Foto: Adevarul
Foto: Adevarul

O şcoală construită acum 8 ani prin fondurile Băncii Mondiale stă să se prăbuşească peste elevi. Este vorba despre Corpul D al Şcolii „Leon Dănăilă“ din Darabani (judeţul Botoşani), care a fost refăcut în bătaie de joc, cu pereţi de rigips, fără izolaţie termică şi cu geamuri care stau să cadă. În şcoală învaţă peste 170 de elevi, împărţiţi în 7 clase. La prima vedere, clădirea este una modernă, frumoasă şi primitoare. Acest corp al unităţii de învăţământ se află pe locul celei mai vechi şcoli din Darabani, înfiinţată în 1871. În 2005, vechea clădire de secol XIX a fost dărâmată, iar în locul ei a fost construit cu bani de la Banca Mondială, un corp nou modern, cel care se vede astăzi, scrie ziarul Adevarul.

Lucrările au durat până în 2009, atunci când a fost dată în folosinţă pentru clasele I-IV noua clădire a şcolii. Atunci când au început cursurile, s-a dovedit că de fapt lucrările au fost făcute de mântuială, iar şcoala reprezintă un veritabil pericol. Noua conducere a unităţii de învăţământ a început încă din martie să semnaleze probleme deosebit de grave privind starea clădirii. În primul rând şcoala este făcută în mare parte din rigips. Inclusiv tavanul, care reprezintă de fapt cel mai mare pericol pentru elevi.

like facebook„Problemele cele mai mari sunt cu acoperişul. Apa se infiltrează prin acoperiş. Tavanele sunt doar dintr-un rigips subţire, atât. Între acoperiş şi tavan nu mai există niciun fel de izolaţie. La ploaie apa se infiltrează prin tavanul subţire şi stăm mereu cu emoţii că la fiecare ploaie sau la topirea zăpezii, tavanul ar putea să cadă. Cu elevii în clasă, vă daţi seama“, spune Angelica Creţu, directoarea Şcolii „Leon Dănăilă“ din Darabani. De asemenea, copiii sunt obligaţi să înveţe fără aer curat, deoarece geamurile stau să cadă. Mai precis, dacă sunt deschise, se prăbuşesc. Pentru a evita accidentele, ferestrele au fost bătute în cuie şi nu se pot deschide. În aceste condiţii, nu există nicio sursă de aer curat pentru copii, după cum precizează directorul şcolii. În timpul iernii elevii, de clasele I-IV îngheaţă de frig, fiindcă nu există o izolaţie a clădirii. „În timpul iernii centrala nu face faţă din cauza lipsei de izolaţie. Copiii tremură de frig fiindcă toată căldura se pierde prin tavanul subţire de rigips“, spune Angelica Creţu.

Deşi şcoala este o instituţie publică, aflată în grija autorităţilor, tot părinţii sunt cei care încearcă să o repare. Pentru a nu li se sufoca copii la şcoală, colective de părinţi cu stare materială mai bună au pus bani şi au schimbat măcar un geam. „La anumite săli de clasă, părinţii au schimbat unul dintre cele trei geamuri tocmai pentru a se putea aerisi. Adică au înlocuit pe cele bătute în cuie cu geamuri funcţionale“, spune directorul şcolii. Părinţii au contribuit şi la schimbarea unor uşi cu probleme dar şi la văruirea şcolii, având în vedere că, din cauza pereţilor din rigips cu infiltraţii, varul cade la intervale regulate.

„Băgăm bani pentru incapacitatea altora. Cine au fost ăia care au făcut aşa ceva să plătească. Este bătaie de joc. Eu trimit copilul la şcoală să înveţe nu să se îmbolnăvească“, a precizat părintele unui elev de la Şcoala „Leon Dănăilă“. Şcoala nu are aviz de la ISU, dar are de la DSP. Chiar şi fără acel aviz, ea se va redeschide pe răspunderea directorului de şcoală. Problemele au fost semnalate de conducerea şcolii autorităţilor locale. Acolo au aflat însă că nu se poate face deocamdată nimic. „Am sesizat probleme la Primărie de prin martie şi ni s-a spus că deocamdată nu se pot aloca fonduri pentru reabilitare, fiindcă şcoala este încă în garanţie“, adaugă Angelica Creţu.

Şefii de la Primăria Darabani, cei care au preluat administraţia locală în 2016,  spun că nici nu mai ştiu cine a construit corpul de clădire şi nici ce sumă a fost alocată de la Banca Mondială. Pentru îndepărtarea pericolului iminent la corpul de clădire este nevoie urgentă de 150.000 de lei, constând în reparaţii la nivelul acoperişului şi la stolărie. Organizatorii unui festival cultural naţional de anvergură ţinut la Darabani, „Zilele Nordului“, au decis să strângă fonduri pentru repararea şcolii, având în vedere că statul nu se implică pentru rezolvarea problemei. A fost deschis un cont şi continuă să se strângă bani de la populaţie.

Sursa: Adevarul

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *