Atenţie, elevi! Anul şcolar începe cu noi reguli. Ce nu ai voie să faci la şcoală

an scolar elevi 2Noul an şcolar începe pe 11 septembrie, potrivit calendarului stabilit la începutul acestui an de autorități. Elevii vor trebui să respecte câteva reguli. Statutul elevului stabilește un nou tablou al drepturilor și îndatoririlor pe care elevii le au la școală și a fost noutatea anului școlar precedent, pentru că actul fusese adoptat în 2016.

like facebookElevii pot cere, în cadrul unităților de învățământ, să le fie recunoscut dreptul la respectarea imaginii, demnității și personalității proprii, precum și la protecția datelor personale. În consecință, sancționarea elevilor sub forma mustrării în fața colectivului clasei este o practică interzisă expres prin statut.

Elevii au dreptul de a oferi feedback semestrial cadrelor didactice care predau la clasă, prin intermediul unor fișe anonime, fără ca aceasta să le afecteze în vreun fel raporturile cu cadrul didactic evaluat.

Ei pot solicita comunicarea rezultatelor de la evaluările scrise de la clasă în maximum 15 zile lucrătoare, rezultate pe care le pot contesta, personal sau prin intermediul părinților, tutorelui ori susținătorului legal. Nici notele din catalog nu mai pot fi consemnate de profesori înainte ca elevul să fie informat cu privire la acestea.

Deținerea unui telefon mobil de către elev nu este sancționată de statut. Cu toate acestea, atât elevii, cât și părinții trebuie să știe că folosirea telefonului mobil în timpul orelor de curs, fără permisiunea cadrului didactic, este interzisă.

Mai mult decât atât, elevii n-au dreptul să înregistreze activitatea didactică fără permisiunea expresă a profesorului, iar multiplicarea unor materiale rezultate din activitatea de înregistrare nu este permisă fără acordul lui, potrivit Realitatea.net care citează avocatnet.ro.

One thought on “Atenţie, elevi! Anul şcolar începe cu noi reguli. Ce nu ai voie să faci la şcoală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *