Un botoșănean a murit pe un câmp din Italia. Decizia magistraților a lăsat un gust amar familiei

mort pe campUn bărbat de 35 de ani, din județul Botoșani, a murit pe un câmp din Italia, în timp ce se afla la muncă. Familia a încercat să caute dreptate, chemându-i pe patronii la care acesta lucra la judecată întrucât bărbatul era exploatat prin muncă. Gheorghe Radu muncea în condiții greu de imaginat.

După nouă ani de la moartea sa, procesul de la Tribunalul din Larino s-a încheiat cu o sentință de achitare pentru cei doi inculpați, scrie gazetaromanească.com.

like facebookA fost găsit mort acum 9 ani, pe câmpurile dintre Campomarino și Portocannone, secerat de un infarct, după o zi întreagă petrecută la munca câmpului. Nu există vinovați pentru moartea românului de 35 de ani Gheorghe Radu, muncitor agricol.

Pe 6 iulie sentința Tribunalului din Larino, care i-a achitat pe deplin pe cei doi inculpați Domenico Scarano și Edilio Cardinale, acuzați de omor din culpă, prin violarea normelor privind prevenirea. Avocatul Andrea Petito, din Manfredonia, este satisfăcut de ”epilogul procesual, cererile de achitare ale apărării fiind acceptate”.

În urmă cu doi ani judecătorul Maria Paola Vezzi a dispus noi expertize pentru a se stabili dacă o consultație medicală preventivă ar fi putut să identifice patologia cardiacă de care era afectat muncitorul agricol, salvându-l de la moarte. Părțile civile în proces au fost Maria Radu, soția lui Gheorghe, împreună cu fiica Valentina, dar și asociația ”Tedeschi”.

O poveste care a impresionat mult opinia publică și comunitatea română. Au fost multe inițiative de sensibilizare și comemorări pentru a se cere dreptate pentru nefericitul muncitor agricol. Se așteaptă decizia Procuraturii, care s-ar putea să prezinte apel.

Gust amar

Sentința Tribunalului din Larino privind moartea lui Gheorghe Radu ”lasă un gust amar”, potrivit sindicatului Flai-Cgil.

”Fără a intra în detaliile sentinței a cărei motivare încă nu se cunoaște, este inacceptabil să se poată muri din cauza oboselii și muncii.

Acest fapt ne face să reflectăm asupra a cât este de importantă cucerirea făcută prin Legea 199 din 29 octombrie 2016, deoarece fenomenul exploatării poate fi combătut și învins prin aplicarea unei legi de stat care realmente poate să influențeze realele și concretele condiții de viață ale lucrătorilor. Această lege este rezultatul a ani de lupte pe care Flai-Cgil le-a dus în timp. Legea 199/2016 prevede instrumente concrete și de natură penală pentru cei care exploatează sau aplică intermedierea ilegală. După apariția legii efectele încep să se vadă, fiind efectuate numeroase arestări în diferite părți ale Italiei, de la Nord la Sud, prin vaste operațiuni ale poliției împotriva caporalatului.

Este necesar să se intervină asupra primirii pentru a sustrage pieței exploatării și ilegalității piața celor mai nevoiași și a forței de muncă invizibile și pentru a împiedica munca subplătită și exploatată prin negarea drepturilor.

În special în această perioadă, perioada recoltei, este necesar să se păstreze o mare atenție, să se sporească activitatea organismelor de monitorizare prin mai multe controale, să se sensibilizeze instituțiile și prin intermediul presei și mijloacelor de informare cetățenii, privind odiosul fenomen al exploatării”.

One thought on “Un botoșănean a murit pe un câmp din Italia. Decizia magistraților a lăsat un gust amar familiei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *