A început vizarea la APIA a carnetelor de rentier. Vezi până când se obține viza!

apia-botosaniAgentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Centrul  judetean Botosani reaminteste ca pentru a intra in posesia rentei viagere cuvenite pentru anul 2016, rentierii trebuie sa se prezinte pana la data de 31 august 2017 la Centrul judetean in vederea vizarii carnetelor de rentier agricol.

Pentru vizarea carnetului, rentierul agricol se poate prezenta personal sau prin mandatar/curator/ tutore, in baza unei procuri autentice/curatela/hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.

like facebookDe asemenea, rentierul agricol/mandatarul/curatorul/tutorele trebuie sa prezinte urmatoarele documente:

– carnetul de rentier agricol;

– contractul / ele de arendare;

– actul de identitate in original al rentierului agricol/mandatarului/curatorului/tutorelui;

– document coordonate bancare (optional/recomandat);

– decizia de la comisia de expertiza medicala actualizata (acolo unde este cazul), pentru gradele de invaliditate I si II (daca decizia nu prevede ca dosarul este nerevizuibil), in original si in copie.

Renta viagera agricola inceteaza la data decesului rentierului. In cazul decesului rentierului, renta datorata acestuia in anul 2016 poate fi incasata de mostenitorii sai, doar daca, pana la 31 august 2017, mostenitorii vor depune la oricare centru judetean al APIA, carnetul de rentier al defunctului (obligatoriu), certificatul de deces (original si copie), actul de succesiune (certificat de mostenitor sau certificat de calitate de mostenitor, certificat de legatar, hotarare judecatoreasca de succesiune investita cu formula ,,definitiva si irevocabila” (original si copie), B.I/C.I./pasaport al mostenitorului (original si copie), imputernicire/declaratie notariala din care sa reiasa acordul celorlalti mostenitori privind solicitarea si incasarea rentei viagere agricole datorata rentierului (original), precum si un extras de cont pe numele solicitantului.

Plata rentei viagere agricole, conform prevederilor art. 6 alin. 1 si alin. 2, din Legea 247/2005 Titlul XI, se efectueaza intr-o singura rata anuala, pana la data de 30 noiembrie a anului urmator celui pentru care aceasta este datorata, prin raportarea la cursul mediu de schimb valutar calculat de Banca Nationala a Romaniei din anul pentru care aceasta se datoreaza, prin mandat postal sau virament bancar.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *