PS Calinic Botoșăneanul slujește, duminică, într-o parohie din județul Botoșani. Vezi unde!

Calinic BotosaneanulPS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, va sluji, duminică, 9 iulie,  în Parohia Vârfu Câmpului, Protopopiatul Dorohoi, judeţul Botoşani.

Calinic Dumitriu (n. 18 noiembrie 1957, Iași) este un cleric român, care îndeplinește în prezent funcția de episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, cu titulatura de „Botoșăneanul”.

În anul 1980, după absolvirea liceului din Iași și satisfacerea stagiului militar, a intrat ca frate la Mănăstirea Putna. A fost tuns în monahism patru ani mai târziu (în 1984), primind numele Calinic. În perioada anilor 1985-1989 a urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna“ din Sibiu, luându-și licența cu lucrarea Parabolele lui Iisus de Joachim Jeremias. Această lucrare a fost tipărită ulterior la Editura Anastasia din București.

La data de 14 mai 1986 a fost hirotonit ierodiacon, în Catedrala Mitropolitană din Iași, de către fostul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, PF Teoctist Arăpașu, care în vremea aceea era Mitropolit al Moldovei. Două luni mai târziu, a fost hirotonit ieromonah pe seama Mănăstirii Putna. În perioada anilor 1980-1989 a avut diferite ascultări ca: grădinar, muzeograf, ghid, mare eclesiarh. În anul 1990 a fost numit, de către Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Daniel Ciobotea al Moldovei și Bucovinei, stareț la Mănăstirea Râșca, ridicându-l cu această ocazie la rangul de arhimandrit.

Un an mai târziu, la propunerea IPS Mitropolit Daniel Ciobotea, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales pe arhimandritul Calinic Dumitriu ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor (cu titlul de „Botoșăneanul”), post rămas vacant prin alegerea IPS Pimen Suceveanul în postul de Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. A fost hirotonit întru arhiereu la 25 martie 1991 în Catedrala Mitropolitană din Iași, de către IPS Mitropolit Daniel al Moldovei și Bucovinei.

În perioada anilor 1991-1995 PS Calinic a frecventat cursurile Facultății de Medicină din cadrul Academiei Mihăilene, iar între anii 1994-1998 pe cele ale Facultății de Drept din cadrul Universității „Petre Andrei“ din Iași. În anul 1998 a obținut titlul de doctor în filosofie la Facultatea de Psihologie și Filosofie din cadrul Universității „Al. I. Cuza” din Iași (calificativul Magna cum laude) cu lucrarea Tanatologie și nemurire, lucrare ce a fost publicată în 1999 la Editura Cantes și care a primit premiul Academiei Române. De asemenea, în anul 2004 a susținut din nou o lucrare de doctorat în filosofie, la Catedra de Logică și Filosofie sistematică a Facultății de Filosofie din cadrul Universității „Al. I Cuza” cu lucrarea Logica Trinității (calificativul Magna cum laude).

PS Calinic este desemnat de către mitropolitul Daniel să se ocupe de supravegherea la fața locului a programului „Nici un sat fără biserică”. Astfel, el s-a deplasat în toate parohiile din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, verificând stadiul lucrărilor de construcție sau modernizare, precum și modul de cheltuire a banilor.

 

One thought on “PS Calinic Botoșăneanul slujește, duminică, într-o parohie din județul Botoșani. Vezi unde!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *