Județele din România cu cei mai puțini medici. Botoșaniul se numără printre acestea

medic familieCu un sistem de sanatate in moarte clinica, suntem sub media europeana la numarul de medici pe cap de locuitor. Cu alte cuvinte, ne lipsesc 15.000 de specialisti. Daca in orase mai e cum mai e, la tara, comune intregi nu au doctor.

Bietii oameni bat kilometri ca sa fie ajutati, iar atunci cand ajung la cabinet asteapta cu orele. Felul in care statul ne asigura asistenta medicala ne afecteaza stilul de viata, sanatatea, durata de viata. Ne-ar mai trebui vreo 15.000 de medici, insa deocamdata avem 57.000. Cei mai multi sunt in Bucuresti, Timis si Cluj – o treime. E socant ca in toate celelalte 39 de judete sunt doar 40.000 de doctori. Printre judetele cu cei mai putini medici se afla Calarasi si Giurgiu.

Si mai arata un fapt crunt datele acestea de la Statistica: la oras sunt peste 10000 de cabinete de medicina de familie, iar la sate doar 384. Totusi, in sate locuieste 45% din populatia Romaniei.

like facebookIn Europa cel mai bine la numarul de doctori pe mia de locuitori stau grecii. Tarile cele mai dezvoltate au si ele intre 4 si 3 medici la o mie de oameni, iar noi suntem penultimii in Uniune, cu doar 2,2 – deci unui medic ii revin aproape 400 de pacienti.

In judetul Botosani, de exemplu, sunt doua comune fara doctor de familie, iar in alte patru sunt prea putini.

Stefania Tatarciuc, pacienta: „Asistentul comunitar de la primarie este cel care le asigura bolnavilor o consultatie minima si medicamentele. De asemenea, ii are in grija si pe pacientii nedeplasabili din satul Adăşeni. Pentru ca acestia depind acum de medicul din comuna Avrămeni. Nu sunt singurii.”

Singurul medic responsabil pentru cel putin trei localitati, este depasit de situatie.

Romica Cosovanu, medic de familie comuna Avrameni: „Adaseniul e un caz special, mijloace de transport sunt, dar neadecvate pentru orarul medicului de familie, drumul, in special de la Avrameni la Panaitoaia, este foarte rau.”

Pentru a convinge un alt specialist primarul a investit intr-un dispensar comunal.

Constantin Dresleuca, primar comuna Adaseni: „Asteptam sa ne vina medic, dar sperante sunt mici, numarul de asigurati este mic, distanta de oras este mare.”

Nici in comuna Largu din judetul Buzau nu exista doctor de 8 ani. Ultimul a plecat in Italia.

Localnica: „Ar fi normal sa beneficiem de un medic permanent. Daca avem o urgenta sunam la salvare.”

Neculai Stanel, primar comuna Largu: „Am gasit o solutie de compromis cu doamna doctor din comuna vecina si 2 zile pe saptamana asigura asistenta medicala locuitorilor din comuna noastra. Daca avem nevoie de urgenta sunam la 112 sau daca nu sunt atat de grave mergem in comuna vecina 2 km.”

Si aici primarul spune ca renoveaza dispensarul, poate poate vor aparea doritori.

Sursa: Stirile ProTV

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *