Medici din România şi Germania au prelevat organele unei botoșănence de 37 de ani

operatie-interventie-chirurgicala-mediciCentrul Regional de Transplant de la Iaşi (CRT) a realizat a şasea prelevare de organe din 2017. O echipă mixtă de medici din Iaşi, Bucureşti, Târgu Mureş şi Munchen a efectuat la Spitalul „Sfântul Spiridon“ o prelevare de organe de la o femeie de 37 de ani declarată în moarte cerebrală în urma unui accident vascular cerebral, scrie Ziarul de Iași. 

Femeia, originară din localitatea Flămânzi, judeţul Botoşani, a început să se simtă rău duminică după-amiaza când a fost preluată de un echipaj al SAJ Botoşani şi transferată la spital. Pacienta avea acasă doi copii. „O echipă mixtă de medici din ţară şi străinătate au prelevat plămânii, inima, rinichii şi ficatul donatoarei. O echipă de medici din Munchen au venit şi au prelevat plămânii, după ce s-a anunţat prin Eurotransplant că există un donator la Iaşi. Altă echipă de chirurgi de la Târgu Mureş a venit la Iaşi pentru prelevarea cordului. De asemenea, o echipă din Bucureşti a participat la prelevarea de organe, un rinichi fiind preluat ulterior pentru transplant într-un spital din Capitală“, a punctat dr. Raluca Neagu-Movilă, coordonatorul CRT. Dintre organele prelevate, un rinichi şi ficatul au rămas pentru transplantare în centrele acreditate din Iaşi, respectiv la Spitalul „Sfântul Spiridon“ şi la Spitalul „Dr. C. I. Parhon“.

like facebookPlămânii au fost preluaţi de echipa de specialişti germani şi vor fi transplantaţi într-un centru din Munchen. Inima prelevată a fost, de asemenea, preluată pentru transplant într-un alt centru medical. Cordul a fost transferat la Institutul Inimii din Târgu Mureş cu elicopterul SMURD Iaşi. În 2017, în cadrul CRT s-au realizat până în prezent şase prelevări de organe. Reprezentanţii CRT au identificat mai mulţi potenţiali donatori, însă de la şapte dintre ei nu s-au putut preleva organele din mai multe motive. În comparaţie, în 2016 s-au făcut 12 prelevări, în timp ce în 2015 s-au efectuat 14 astfel de intervenţii.

Sursa: Ziarul de Iași

One thought on “Medici din România şi Germania au prelevat organele unei botoșănence de 37 de ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *