Trei școli din Botoșani, premiate la Palatul Parlamentului

premiere scoli europeneJoi, 15 iunie 2017, la Palatul Parlamentului din Bucureşti, s-a desfășurat festivitatea de premiere a şcolilor care au obţinut certificatul „Şcoală Europeană“ în cadrul ediţiei din 2017.

În acest an, la cea de-a XIV-a ediţie  a competiţiei pentru obţinerea certificatului „Şcoală Europeană“, s-au înscris 117 unităţi de învăţământ din 35 de judeţe și din municipiul București; dintre acestea, doar 63 de unităţi de învăţământ au primit statutul de „Şcoală Europeană” 2017. Din cele 1911 unități de învățământ preuniversitar participante la cele 14 ediții ale competiției (2004-2017), 714 au primit titlul de „Școală Europeană”.

Ediția 2017 are o încărcătură simbolică aparte, deoarece anul 2017 marchează împlinirea a 60 de ani (25 martie 1957) de la semnarea Tratatului de la Roma prin care a fost instituită Comunitatea Economică Europeană (EEC), se împlinesc 30 de ani de la lansarea programelor europene din domeniul educației și formării profesionale, 20 de ani de la prima participare a școlilor românești la aceste programe europene și 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană (1 ianuarie 2007).

like facebookÎn acest context, Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale a premiat unitățile de învățământ preuniversitar care au demarat proiecte de cooperare chiar din primul an – 1997  și unitățile de învățământ care au derulat cele mai multe proiecte europene până în prezent.

Competiţia „Şcoală Europeană” se adresează unităţilor de învăţământ preuniversitar care au fost şi sunt implicate în programele europene din domeniul educaţiei şi formării profesionale.

Fiecare unitate de învăţământ care a primit certificatul „Şcoală Europeană – 2017”, va intra și în posesia unei sume de 5.000 lei oferite de Ministerul Educației Naționale. Banii vor fi utilizați pentru dotări iar decizia privind bunurile achiziţionate aparţine conducerii școlii.

Din judeţul Botoşani au primit titlul de „Şcoală Europeană”, în acest an, următoarele unitaţi școlare : Liceul „Regina Maria” Dorohoi, Școala Gimnazială nr. 10 Botoșani și Colegiul Național „A. T. Laurian” Botoșani. La festivitate au participat reprezentanţi ai unităţilor școlare premiate (directori, cadre didactice, elevi), precum și reprezentanţi ai Inspectoratului Școlar Judeţean Botoșani.

Evaluarea candidaturilor s-a realizat pe baza următoarelor criterii: coerenţa activităţilor derulate în cadrul proiectelor/programelor europene cu politica generală a instituţiei şcolare, integrarea activităţilor derulate în cadrul proiectelor/programelor europene în programul curent al şcolii, performanțele școlare reflectate în rezultatele elevilor la examenele naționale, olimpiade și concursuri școlare, asigurarea egalităţii de şanse și facilitarea accesului la educație, continuitate şi constanţă în derularea de activităţi/proiecte/programe europene, strategie şi modalităţi de implementare și evaluare, strategie şi modalităţi de valorizare (diseminare şi exploatare a rezultatelor/produselor), dezvoltarea dimensiunii europene a educaţiei prin activităţile de cooperare europeană şi calitatea documentelor de candidatură (documentele manageriale pentru perioada 2014-2017, formularul de candidatură și portofoliul ilustrativ).

Certificatul obținut are o valabilitate de trei ani. Pentru reconfirmarea titlului, e necesar ca şcoala să se înscrie din nou. Pentru aceasta, trebuie să dezvolte în continuare proiecte de parteneriat cu şcoli din Uniunea Europeană, iar managementul trebuie să fie unul coerent şi performant, centrat pe dezvoltarea dimensiunii europene a educaţiei.

Certificarea școlilor cu titlul „Școală Europeană” conferă recunoaștere și prestigiu în cadrul comunităților educaționale, o îmbunătățire a managementului școlar și dezvoltarea unei culturi organizaționale solide.

Sursa. comunicat ISJ

 

One thought on “Trei școli din Botoșani, premiate la Palatul Parlamentului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *