Amendă usturătoare pentru Delgaz Grid după incendiul uriaș de la transformatorul din zona industrială

incendiu transfirmatorAncheta derulată de Garda de Mediu după incendiile de transformatoare din zona industrială s-a finalizat cu o amendă usturătoare pentru Delgaz Grid. Incendiul s-a declanșat, potrivit raportului întocmit de Delgaz Grid, din cauza unor defecțiuni tehnice. Echipamentele de protecție nu au funcționat sub o anumită tensiune, de aceea transformatorul s-a supraîncălzit și a luat foc urmare a temperaturii ridicate, susține prefectul Dan Șlincu.

like facebookDe asemenea, comisarii Gărzii de Mediu, care au finalizat nota de constatare, în urma controlului efectuat, au stabilit că societatea a încălcat regulile de protecție, drept pentru care au aplicat două amenzi: una de 50.000 lei pentru ”nerespectarea obligațiilor persoanelor juridice de a realiza sisteme de automonitorizare și de a raporta autorităților publice teritoriale de protecția mediului rezultatele automonitorizării  sau alte date solicitate, precum și accidentele și incidentele care pot produce pericole de accidente” și cealaltă de 5.000 lei pentru ”înscrierea de date incorecte în evidența gestiunii deșeurilor”.

dan slincu cristina kashyapPe 22 aprilie, la trnasformatoarele din zonă a izbucnit un incendiu violent prin fierberea uleiului din transformator existând pericolul de explozie, cât și din cuva de retenție a uleiului revărsat și elementelor de combustie care există în transformator, existând pericolul iminent de propagare prin flacără la vecinătăți. Comisarii Gărzii de Mediu s-au autosesizat și s-au deplasat la fața locului, stabilindu-se măsuri necesare de urgență pentru a se limita extinderea suprafeței de teren afectat. Au existat monitorizări ale Gărzii de Mediu până pe 3 mai, iar ulterior s-au prelevat probe de la zona afectată. S-au luat 17 probe, iar din 11 probe valorile depășeau pragurile de intervenție prevăzute de legislația în vigoare. În raportul final, analiza a ieșit conformă cu normativul”, a declarat Cristina Kashyap, comisar șef la Garda de Mediu Botoșani

Totodată, Garda de Mediu a stabilit și unele măsuri, respectiv revizuirea procedurilor de sistem și operaționale, în vederea gestionării în siguranță a unor riscuri similare celui existent pe durata incendiului și a prevenirii apariției a unor astfel de riscuri. O altă măsură trasată a fost asigurarea de mijloace și materiale de intervenție în caz de poluări accidentale și anunțarea imediată a acestora la autoritățile de mediu, precum și înscrierea corectă a datelor în evidența gestiunii deșeurilor și respectarea legislației în vigoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *