VIDEO Scandal uriaş într-o Biserică din Botoşani. Preot dat afară după ce a refuzat să îl pomenească pe ÎPS Teofan

preot schit oraseni dealScandal uriaş, vineri, într-o comună din judeţul Botoşani după ce conducerea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a suspendat preotul paroh al schitului din localitate.

S-a întâmplat în localitatea Orăşeni Deal, comuna Cristeşti, acolo unde preotul Ioan Ungureanu a fost înlocuit cu un alt paroh. La faţa locului au venit mai mulţi reprezentanţi ai Mitropoliei, protopopul Lucian Leonte, dar şi mai mulţi preoţi din Botoşani. Enoriaşii din localitate au luat apărarea preotului şi s-a creat un adevărat scandal, fiind solicitate forţele de ordine.

like facebookReprezentanţii Mitropoliei susţin că preotul a încălcat regulile bisericeşti prin refuzul pomenirii Mitropolitului Moldovei, Înalt Prea Sfințitul Teofan, în cadrul slujbelor. Mai mult decât atât, preotul este acuzat de insultă şi calomnie, precum şi neascultare faţă de autorităţile bisericeşti. Aceştia i-au adus la cunoştinţă acuzele şi suspendarea din funcţie şi au numit un alt preot.

 

preot schit oraseni deal1“Părintele a refuzat să discute cu mitropolitul care a venit la Botoşani. Preoţi care au fost colegi cu preotul în Seminarul Teologic, însă a refuzat să dea mâna cu ei acuzând că au venit să îl iradieze. Constantând că părintele se face vinovat de mai multe abateri, pe 14 martie i s-a trimis sancţiune avertiment şi dojană arhierească în care i se pune în vedere să intre în rânduială faţă de biserică şi slujirea preoţească să fie conformă şi cu canoanele bisericii. Părintele a ignorat şi postează tot felul de mesaje pe contul său de socializare sau pe diferite site-uri ce proliferează aceleaşi păreri, astfel încât i-am adus astăzi la cunoştinţă dispoziţia Înalt Prea Sfinţitului Teofan, dispoziţie dată în conformitate cu prevederile statutare ale Bisericii Ortodoxe Române, aducându-i-se la cunoştinţă lista cu învinuirile care au fost constatate de Protopopiatul Botoşani. Este învinuit de schismă, insultă, calomnie instigare la fapte negative, de sâvârşirea de taine cu nerespectarea prevederilor, de navetism, de neascultarea faţă de autorităţile bisericeşti şi de contrazicere în public a poziţiei bisericeşti. Toate aceste învinuiri se regăsec în regulamentul de procedură. I s-a adus la cunoştinţă că este oprit de la săvârşirea tuturor lucrărilor sfinte că este suspendat din funcţia de paroh şi chemat în judecată în faţa Consistoriului eparhial al Arhipiscopiei Iaşului. Părintele are posibilitate să îşi spună părerile şi să apere învinuirile”, a declarat Marian Timofte, vicar administrativ în cadrul Mitropoliei Iaşi.

scandal schit oraseni deal2La rândul lui, preotul Ioan Ungureanu a spus că nu a fost ajutat de Mitropolie şi timp de 17 ani a investit 600.000 de lei în schit, iar acum fără nici un drept este schimbat. Parhohul susţine că de opt luni de zile este hărţuit cu telefoane şi ameninţări, însă el ţine la comunitate şi respectă ceea ce vor enoriaşii. Acesta a explicat faptul că a renunţat, în urmă cu aproape un an, să îl mai pomenească în cadrul slujbelor pentru că Mitropolitul a avut un derapaj prin semnarea unui document în Grecia prin care recunoştea şi alte religii.

“După ce munceşti 17 ani şi investeşti 600.000 de lei, în condiţiile în care nu mi-a dat nimeni un leu. Nici Ministerul Cultelor, pentru că schitul este monument istoric, şi nici Mitropolia. După opt luni de filaj, de ameninţări telefonice, eu stau cu fântâna încuiată. De ce nu există dialog? Cum vii dintr-o dată, după 17 ani şi spui dă cheile la biserică pentru că a venit altul. Aceşti oameni (enoriaşii din localitate) au semnat un document în care se menţionează că vor slujbă în care să nu fie pomenit numele mitropolitului ce a semnat documentul din insula Creta. Oamenilor, dacă au semnat un document, trebuie să li se respecte această libertate de gândire şi de conştiinţă. Dacă ei preferă un preot care nu îl pomeneşte pe mitropolit, ce treabă ai tu? (reprezentanţii Mitropoliei). Eu nu îl pomnesc pentru că a avut un derapaj în gândire prin semnarea unor documente eretice, ecumeniste. Noi am arătat unde este problema. Pe lângă mine sunt mai mulţi părinţi de mănăstiri, preoţi de mir care am iniţiat acest demers şi l-am rugat pe mitropolit să se gândească bine înainte de ne obliga oficial să acceptăm ecumenismul. Noi respectăm celelalte religii şi culte, dar nu putem să ne amestecăm cu ele. Nu pot să fac o cununie dintre o fată ortodoxă şi un musulman, doar pentru că dă mitropolitul dispensă”, susţine Ioan Ungureanu, preotul suspendat din funcţie.

scandal schit oraseni deal1scandal schit oraseni deal

 

 

5 thoughts on “VIDEO Scandal uriaş într-o Biserică din Botoşani. Preot dat afară după ce a refuzat să îl pomenească pe ÎPS Teofan

  1. Are dreptate, asta e spiritul ortodoxiei romanesti, bravo! Ultima reduta impotriva globalizarii salbatice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com